Priznanje

Čarli Čaplin dobija muzej u Švajcarskoj na mestu gde je proveo poslednje godine života

Muzej u kući na Ženevskom jezeru, koji treba da nove naraštaje upozna sa ikonom kinematografije 20. veka, zvezdom nemog i zvučnog filma, trebalo bi da bude otvoren za javnost početkom 2016.
Vesti
23:20h Autor:
Čarli Čaplin dobija muzej u Švajcarskoj na mestu gde je proveo poslednje godine života
Foto: Kurir Arhiva

Američka filmska i komičarska legenda Čarli Čaplin uskoro bi trebalo da dobije svoj muzej u Švajcarskoj.

Muzej će biti smešten u kući na Ženevskom jezeru u kojoj je slavni glumac, reditelj i scenarista proveo svoje poslednje godine života. Iza ovog projekta, vrednog 50 miliona švajcarskih franaka (57 miliona dolara), stoje troje Čaplinove dece - Majkl, Judžin i Viktorija, sa svojim poslovnim partnerima.

Muzej, koji treba da nove naraštaje upozna sa ikonom kinematografije 20. veka, zvezdom nemog i zvučnog filma, trebalo bi da bude otvoren za javnost početkom 2016. Čaplin, koji je umro 1977, proveo je poslednjih 25 godina na imanju od 14 hektara na "Švajcarskoj rivijeri".

Čaplin je jedno od najprepoznatljivijih lica u istoriji filma i jedan od najvećih komičara svih vremena. Dobitnik je Oskara za najbolju muziku za film Svetlosti pozornice iz 1973. godine, i dva počasna Oskara. Njegovim najpoznatijim filmom smatra se "Veliki diktator" iz 1940. Američki filmski institut ga je stavio na deseto mesto na listi 100 najvećih glumaca 20. veka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs