DRUGI DAN USKRSA

DANAS JE SVETLI UTORAK: Ako želite da vas sreća prati tokom cele godine, obavezno uradite OVO!

Evo šta, prema starim narodnim običajima, danas valja uraditi

Vesti
10:09h Autor:
Foto: Shutterstock

Svetli, Vaskršnji utorak je drugi dan po Vaskrsu, kada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika, kako u crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima pravoslavnih vernika. Službe su iste kao i prethodna dva dana.

 

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Vaskrs slave tri dana. U kalendaru SPC su crvenim slovom obeleženi Vaskrs nedelja, Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

 

Vaskrs se slavi od vremena prvih apostola a njegova suština se objašnjava rečima Svetog apostola Pavla, zapisanih u apostolskim deelima: "Ako Hristos ne vaskrse, prazna je propoved naša i prazna je vera naša".

 

Praznovanjem Vaskrsenja hrišćani naglašavaju svoju veru i pobedu života nad smrću. Treći dan praznovanja zove se i Vodeni, Svetli utorak, a po verovanju se smatra i najsrećnijim danom u godini. Ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno. Prema narodnom verovanju, to je jedini dobar utorak u godini. Dobro je ići u posetu ili krenuti na put. U nekim selima se danas održavaju svadbe, jer se veruje da će mladenci poživeti srećno, dugovečno i imati mnogo dece.

 

NAJSTARIJA ČUVARKUĆA U SRBIJI IMA PREKO 100 GODINA: Čuva se na jugu zemlje, a napravljena je OVOM posebnom tehnikom!

Pravoslavlje, Crkva, Sveća, Molitva, Biblija
foto: Shutterstock

Stariji ljudi veruju i da će ukoliko je uveče na Svetlu sredu nebo zvezdano, godina biti izuzetno rodna.

 

Predanje kaže da su u nedelju rano, pre zore, Marija Magdalina, Marija Jakovljeva, Salomija i neke druge žene pošle sa spremljenim mirom na Hristov grob. Veliki kamen kojim je Hristov grob bio zatvoren bio je odvaljen, a grob prazan. Na kamenu je sedeo anđeo Gospodnji, s licem kao munja i odelom belim kao sneg. Stražari vojnici bili su ukočeni od straha, a onda im se obratio anđeo.

 

"Ne bojte se, jer znam da Isusa raspetoga tražite. Nije ovde jer ustade, kao što je kazao... Idite brže i kažite učenicima njegovim da je vaskrsao".

 

Žene i zbunjeni vojnici-stražari su odmah otrčali u grad da obaveste jevrejske glavare o onom što su videli, a narod se jako obradovao. Zato je, prema predanju i verovanju, jedina stvar koju u ova tri dana vernici moraju da poštuju, to da dele radost sa svojim bližnjima. Verovanje je i da oni koji se ogluše o to pravilo prkose Bogu i Hristu i da im neće ići u životu "kako treba".

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...