Čudo tehnologije

Napravljena najmanja naslovnica na svetu: 2.000 njih staje na zrno soli! (FOTO)

Koristeći tehnologiju sličnu 3D štampanju, švajcarski stručnjaci su u polimeru izgravirali sliku dve pande, veličine 11x14 mikrometara (milioniti deo metra), koja se prošlog meseca pojavila na naslovnici časopisa National Geographic Kids
Vesti
02:28h Autor:
Napravljena najmanja naslovnica na svetu: 2.000 njih staje na zrno soli! (FOTO)
Foto: Reuters

Naučnici jedne švajcarske laboratorije napravili su najmanju naslovnicu časopisa na svetu, koristeći ultra minijaturno dleto kako bi stvorili tako malu sliku da bi njih 2.000 moglo da stane na zrncetu soli.

Koristeći tehnologiju sličnu 3D štampanju, švajcarski stručnjaci su u polimeru izgravirali sliku dve pande, veličine 11x14 mikrometara (milioniti deo metra), koja se prošlog meseca pojavila na naslovnici časopisa "National Geographic Kids".

"Moja ideja je bila da učinim nešto poput rezbarenja kamena, ali da to bude u nano veličini", rekao je Urs Derig, naučnik IBM u Švajcarskoj i jedan od pronalazača mašine.

Tokom graviranja, uređaj, koji nije veći od kućnog frižidera, koristi minijaturno dleto sa zagrevajućim silikonskim vrhom 100.000 puta manjim od vrha zarezane olovke. Ova tehnologija bi mogla da se primenjuje u proizvodnji tranzistora, kao i u izradi bezbednosnih nano oznaka na novčanicama, pasošima i umetničkim delima kako bi se sprečilo njihovo falsifikovanje, naveli su istraživači.

"To je nalik 3D štampanju, samo na mikroskopskom nivou. Sa ovom mašinom moguće je napraviti bilo koju strukturu, ali milion puta manju", kazao je za Rojters Feliks Holcner, izvršni direktor kompanije SwissLitho, koja je razvila ovu tehnologiju.

Ove mašine, koje koštaju oko 500.000 evra komad, zasad se uglavnom koriste kao istraživački alat.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs