PROMENA PLANA

Zbog korona virusa se odlaže državna matura

Vesti 04.01.2021. - 12:47h Autor: Mondo/Novosti
Foto: Shutterstock

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže da državna matura neće biti uvedena 2022. godine.

 

"Gotovo je izvesno da kako zbog okolnosti u kojima se naše društvo našlo pod uticajem korone, ali i zbog još potrebnih trijaža, državna matura neće biti uvedena 2022, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

 

On je istakao da je državna matura je velika promena u sistemu koja se neće uvesti bez razgovora i dogovora sa visokoškolskim ustanovama.

"Već smo u komunikaciji i sagledavamo i dogovaramo sve aspekte ove promene. Namera je da državna matura u krajnjem epilogu ima sertifikacioni karakter, odnosno da potvrdi stečeni nivo znanja učenika u srednjim stručnim, umetničkim školama i gimnazijama, ali takođe i kvalifikacioni u smislu prolaska i upisa na određenu visokoškolsku ustanovu. Svaki krupan reformski korak zahteva vreme i kvalitetno pilotiranje, kao i aktivno učešće svih relevantnih aktera", kazao je Ružić.

 

Ministar je napomenuo da su formirali radnu grupu koja će u kontinuitetu pratiti pripremu svake od faza državne mature, te da će uskoro objaviti kada je pogodan trenutak da se ona uvede u naš obrazovni sistem.

 

Podsetimo, prva državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole trebalo je da bude održana na kraju školske 2021/22, odnosno u junu 2022. godine. Ranije je bilo planirano da velika matura bude održana na kraju 2020/21, ali je odlučeno da se pomeri za godinu dana kako bi sve pripreme bile uspešno urađene.

 

Državna matura podrazumeva da je svi učenici završnih razreda srednjih škola polažu istovremeno, kao što to sada rade osmaci, i da je fakulteti priznaju za upis umesto prijemnog ispita.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...