KORONA VIRUS

Dr Predrag Kon: Izlazak iz zdravstvene krize se jasno vidi, brzina zavisi od nas

Vesti
Autor:
Dr Predrag Kon: Izlazak iz zdravstvene krize se jasno vidi, brzina zavisi od nas
Foto: Shutterstock

Epidemiolog Predrag Kon oglasio se putem Fejsbuka i rekao da će Srbija obezbediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju.

On je istakao da brzina izlaska iz krize zavisi od svih nas.

"Srbija će obezbediti sve što je potrebno za masovnu imunizaciju: dobrovoljnost, najviši mogući stepen provere bezbednosti i efikasnosti vakcine, izbor različitih vakcina, određeni su prioriteti...", navodi Kon u svom statusu.

Kon je rekao da da bi masovna imunizacija sprečila epidemijske talase kakve smo imali. "Masovna imunizacija, najmanje 1,5 miliona stanovnika obezbeđuje kolektivni imunitet od verovatnih 60%, što je dovoljno da se spreče epidemijski talasi kakve smo imali. Za potpuno suzbijanje ovog virusa potreban je kolektivni imunitet koji je preko 80%. Ako očekujemo potpuno potiskivanje virusa potrebno je da se vakcinišu svi koji žele... do tri miliona stanovnika. Veliki broj (do 40%) imunitet je stekao nakon kontakta sa virusom, bilo tako što je preležao kovid-19 ili imao asimptomatsku infekciju". Kako kaže, rezultat masovne imunizacije će zavisiti od odziva stanovništva, ali i sposobnosti stručnjaka da od toga ne prave temu za podele, već temu o ličnoj zaštiti, ali i solidarnosti. "Izlazak iz ove zdravstvene krize se jasno vidi, brzina izlaska zavisi od nas", navodi dr Kon.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs