Istraživanje

62 miliona maltretiranih: Svaka treća žena u EU osetila nasilje na svojoj koži!

Rezultati najvećeg istraživanja sprovedenog na ovu temu pokazali su da se trećina svih žena u Evropskoj uniji suočilo sa telesnim, seksualnim i psihičkim nasiljem, a zemlje koje prednjače su Danska, Finska i Švedska
Vesti 02.04.2014. - 14:01h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstok

Oko trećine svih žena u Evropskoj uniji (EU) suočilo se s telesnim ili seksualnim nasiljem posle 15. godine, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Agencija za temeljna prava EU (FRA).

 

To obuhvata oko 62 miliona žena, pokazuje istraživanje koje ukazuje da se radi o najvećem istraživanju sprovedenom na tu temu, a zaniva se na razgovorima sa 42.000 žena, prenosi Pliva. Izveštaj poziva zemlje EU da tretiraju nasilje u porodici kao javnu, a ne privatnu stvar i da revidiraju zakone i politike koje se tiču seksualnog nasilja.

 

Žene su odgovarale na pitanje vezano za iskustva s telesnim, seksualnim ili psihičkim nasiljem, u kući ili na radnom mestu, kao i o eventualnom praćenju, seksualnom uznemiravanju i nasilju u detinjstvu.

 

Jedna od 10 žena doživela je neki oblik seksualnog nasilja posle svoje 15. godine, a jedna od njih 20 bila je silovana, navodi se u izveštaju, koji ukazuje da postoji jasna veza izmedu alkoholizma i nasilja u porodici. Oko 18 odsto žena kaže da su bile žrtve praćenja, a 55 odsto da su bile seksualno uznemiravane, često i na radnom mestu.

 

Zemlje u kojima je izveštaj zabeležio najviši postotak telesnog i seksualnog nasilja su Danska (52 odsto žena), Finska (47 odsto) i Švedska (46 odsto), a slede Velika Britanija i Francuska sa po 44 odsto, dok je najniži postotak zabeležen je u Poljskoj (19 odsto).

 

Međutim, anketa dodaje da su rezultati verovatno posledica i činjenice da je u nekim zemljama prihvatljivije nego u drugima prijavljivanje takvih vrsta nasilja.

 

"Ono što zaključujemo je slika raširenog nasilja koje pogađa mnoge žene, ali se premalo prijavljuje vlastima", rekao je Morten Kjaerum, direktor FRA-e. On je dodao da istraživanje pokazuje da je nasilje prema ženama vrlo rašireni oblik kršenja ljudskih prava u EU.

 

Zbog toga je Kjaerum zatražio od zemalja da se bore protiv tog problema koji, kako kaže, svakodnevno utiče na društvo, kao i da se u kampanje uključe i muškarci i žene.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...