Izmene zakona

Veće kazne za krivična dela obljube nad detetom i silovanja

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici i društvu početi da se primenjuje najverovatnije krajem ove ili početkom naredne godine
Vesti 16.07.2016. - 13:17h Autor: Tanjug
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Izmene Krivičnog zakonika, uvođenje novih krivičnih dela, te povećanje minimimalne i maksimalne kazne deo su mera u borbi protiv različitih vidova nasilja i siledžijstava u porodici i društvu, izjavio je predsednik vlade Aleksandar Vučić.

 

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će zakonom biti sankcionisan i pokušaj izvršenja određenih krivičnih dela i obaveza kažnjavanja, kako se ne bi dešavalo da postoje uslovne osude, već da počinioci moraju da dobiju kazne zakona.

 

Biće povećane maksimalne, ali i minimalne kazne, pre svega za tri krivična dela - obljuba nad detetom, obljuba nad nemoćnim licem i silovanja kao krivičnog dela.

 

Premijer je najavio i uvođenje novih krivičnih dela - seksualno uznemiravanje i seksualno proganjanje. Takođe, biće formirani specijalizovane policijske grupe, kao i još jedna mera bezbednosti potencijalnih žrtava nasilja - psihosocijalni tretman nasilnika i praćenje njegovog ponašanja.

 

"Sve mere koje planiramo imaju za cilj da spasu živote”, rekao je premijer i naglasio da je na sastanku bilo reči o porodičnom i vršnjačkom nasilju i huliganizmu, kao i svim drugim oblicima nasilja sa kojima država ima nameru da se žestoko obračuna u narednom periodu.

 

Vučić je istakao da je to što imamo veći broj prijavljenog porodičnog i vršnjačkog nasilja, vršnjačkog još nedovoljno, jer se deca boje, dobro i da to govori da su se žena i deca oslobodila, da veruju državi i da neće da trpe teror.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...