Na inicijativu Australije

Japan: Lov na kitove otkazan po odluci suda

Pod izgovorom nauke i istraživanja, lov na kitove se pretvorio u komercijalni posao a meso ovih sisara je završavalo na tenjirima u restoranima
Vesti
14:52h Autor:
Japan: Lov na kitove otkazan po odluci suda
Foto: Shutterstok

Prvi put u poslednjih četvrt veka Japan je otkazao sezonu godišnjeg lova na kitove na Antarktiku u skladu sa sudskom odlukom Međunarodnog suda pravde.

Lov na kitove se, pod izgovorom naučnih istraživanja, pretvorio u komercijalni posao, prenosi AFP. Čelnici agencije za ribolov su "duboko razočarani" pošto je odlučeno da će se poštovati odluka Međunarodnog suda pravde.

Zvaničnici iz Japanske agencije za ribolov rekli su da planiraju da nastave sa istraživanjima i lovom na kitove u drugim oblastima, kao što je planirano, uključujući i severni Pacifik. Tokio je koristio rupu u zakonu o zabrani lova u komercijalne svrhe koja je omogućila da se nastavi ubijanje tih sisara, navodno, za naučna istraživanja. Međutim, nikada nije bila tajna da je meso kitova završavalo u restoranima.

"Mislim da su svi znali sve vreme da su nauka i istraživanja samo izgovor kako bi se prikrio komercijalni lov na kitove", kaže Džefri Kingston, profesor na Templ Univerzitetu u Tokiju.

Australija je, uz podršku Novog Zelanda, Japan izvela pred Međunarodni sud pravde 2010. godine u pokušaju da okonča godišnji lov u Južnom okeanu. Međutim nije isključena mogućnost da će se u buduće ponovo biti odobren lov na kitove, piše AFP.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs