Izjava nakon masovnih protesta

Predsednik Poljske: Dozvoliti abortus samo u slučaju fatalnih anomalija fetusa, incesta i silovanja

On se protivi prekidu trudnoće zbog Daunovog sindroma ploda

Vesti
Autor:
Predsednik Poljske: Dozvoliti abortus samo u slučaju fatalnih anomalija fetusa, incesta i silovanja
Protesti u Poljskoj, Foto: Profimedia

Predsednik Poljske Andžej Duda je izjavio danas da smatra da bi žene trebalo da imaju pravo na abortus ukoliko nose fetus sa fatalnim urođenim anomalijima.

Ovaj stav je u suprotnosti sa njegovim ranijim izjavama, kada je pozdravio odluku Ustavnog suda kojom je takva mogućnost ukinuta, a koji je doveo do masovnih protesta širom zemlje, prenosi AP.

"Ne može biti da zakon zahteva takvu vrstu herojstva od žene", rekao je poljski predsednik u intervjuu za radio RMF FM.

Duda je rekao da se on i dalje zalaže za zabranu abortusa u svim slučajevima osim kada je reč o fetusu sa fatalnim urođenim anomalijama.

Predsednik je napomenuo da se on protivi pobačaju fetusa sa Daunovim sindromom, što je do sada bio glavni razlog za legalno okončanje trudnoće u Poljskoj i pozvao na usvajanje novog zakona koji će razgraničiti fatalne anomalije fetusa od onih koje nisu ugrožavajuće po život.

Izjava predsednika Poljske usledila je sedam dana po početku masovnih protesta u zemlji, nakon što je sud doneo odluku prema kojoj je okončanje trudnoće zbog fatalnih urođenih anomalija festusa neustavno.

Ovom odlukom abortus u Poljskoj je gotovo u potpunosti zabranjen, a izuzeti će biti samo oni slučajevi u kojima je ugrožen život majke ili kada je trudnoća nastala kao posledica zločina kao što su incest ili silovanje.

U zemlji je već ranije bio na snazi jedan od najrestriktivnih zakona o abortusu u čitavoj Evropi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs