Izveštaj Evropske agencije

Za 13 odsto smrtnih slučajeva u Evropi kriva je zagađena okolina

Ti smrtni slučajevi, u najvećem broju izazvani rakom, kardiovaskularnim i respiratornim bolestima, mogli bi se izbeći eliminacijom rizika iz okoline koji štete zdravlju

Vesti
14:32h Autor:
Za 13 odsto smrtnih slučajeva u Evropi kriva je zagađena okolina
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Evropskoj uniji 13 odsto smrtnih slučajeva povezano je sa zagađenjem životne okoline, navodi se izveštaju koji je juče objavila Evropska agencija za životnu sredinu.

Iz Agencije su istakli da je zdravstvena kriza zbog pandemije korona virusa znak da treba povećati svest o povezanosti okoline i zdravlja.

U 27 država članica EU-a i u Ujedinjenom Kraljevstvu, 630.000 smrtnih slučajeva iz 2012. može se direktno ili indirektno povezati sa zagađenjem okoline, a navodi se i da postoje bitne razlike između zapada i istoka Evrope, kao i stepena socioekonomske razvijenosti. Rumunija tako ima gotovo 20 odsto smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenom životnom sredinom, a najbolje rangirane su Švedska i Danska sa 10 procenata.

Ti smrtni slučajevi, u najvećem broju izazvani rakom, kardiovaskularnim i respiratornim bolestima, mogli bi se izbeći eliminacijom rizika iz okoline koji štete zdravlju, ističe Agencija.

"Najsiromašniji su disproporcionalno izloženi zagađenju i ekstremnim vremenskim uslovima, uključujući ekstremne talase vrućine i hladnoće. To je povezano s mestom na kojem žive, rade ili idu u školu, često u socijalno marginalizovanim zonama i četvrtima na periferiji velikih prometnih puteva", navodi se u izveštaju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs