Čudna sudbina

33 miliona dolara imao u kuhinji, a nije ni znao: Faberžeovo jaje kupio na buvljaku, neznajući šta j

Zlatno jaje visine, 8 centimetara, trgovac starim gvožđem je kupio na buvljaku u nameri da ga preproda, ali kako godinama nije našao kupca za oko 13.000 dolara koliko ga je platio, čuvao je jaje a da nije ni slutio da je reč o nestalom Faberžeu
Vesti
02:32h Autor:
33 miliona dolara imao u kuhinji, a nije ni znao: Faberžeovo jaje kupio na buvljaku, neznajući šta j
Foto: AP

Američki trgovac starim gvožđem kupio je na buvljaku zlatno jaje za 13.300 dolara za koje se kasnije ispostavilo da je treće od 50 uskršnjih Faberžeovih jaja, vredno 33 miliona dolara.

Trgovac je na buvljaku pronašao zlatno jaje koje je kupio kako bi ga preprodao i zaradio nekoliko stotina dolara.

Potencijalni kupci, međutim, smatrali su da je precenio vrednost jajeta i odbili su ga.

Jaje je tako godinama stajalo u njegovoj kuhinji sve dok u jednom trenutku nije izguglao reč "jaje" i ime "Vaćeron Constantin" koje je bilo utisnuto u jaje. Među rezultatima bio je i članak u kome je stručnjak za nakit Kiran Makarti govorio o nestalom jajetu koje vredi 33 miliona dolara.

Trgovac je prepoznao jaje na slici i poslao fotografije jajeta Makartiju saznavši tada da je zapravo kupio Faberžeovo jaje.

Makarti je potom i otputovao u SAD da bi pogledao jaje i utvrdio njegovu autentičnost. Jaje je, kako je rekao, stajalo u skromnoj kući u blizini autoputa, na kuhinjskom stolu između nekoliko kolača.

Makarti je uzbro potom i kupio jaje za anonimnog klijenta. Jaje je visoko oko 8 centimetara i poslednji put je bilo izloženo 1902. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs