Degradacija čuvenog arheološkog lokaliteta

Ukraden deo freske iz Pompeje

Zvaničnici su kazali da su lopovi iz kuće Neptuna i Amfitrite, koja se nalazi u delu Pompeje koji je zatvoren za javnost, otkinuli 20 centimetara široko parče freske na kojem je prikazana boginja Artemida
Vesti
23:00h Autor:
Ukraden deo freske iz Pompeje
Foto: AP

Lopovi su prošle nedelje ukrali deo freske iz antičkog rimskog grada Pompeje, što je poslednja u nizu degradacija na čuvenom arheološkom lokalitetu, saopštile su italijanske vlasti.

Zvaničnici su kazali da su lopovi iz kuće Neptuna i Amfitrite, koja se nalazi u delu Pompeje koji je zatvoren za javnost, otkinuli 20 centimetara široko parče freske na kojem je prikazana boginja Artemida. Policija je navela da se vest o krađi, koja se dogodila 12. marta, držala u tajnosti kako ne bi bila ugrožena istraga. Slučaj je opisan kao "posebno delikatan".

Krađa se dogodila samo dve nedelje nakon urušavanja delova zida drevnog grada usled obilnih kiša. Pompeja, jedna od najpopularnijih italijanskih znamenitosti, očuvana je ispod pepela koji je prekrio grad nakon vulkanske erupcije 79. godine. Nalazište, nadomak Napulja, otkriveno je u 18. veku.

Pompeja je postala simbol decenijskog nemara prema italijanskoj kulturnoj baštini nakon što je serija urušavanja izazvala zabrinutost međunarodne javnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs