U Pančevu

Porodilje ne primaju epidural jer nema dovoljno anesteziologa!

Šokantan je podatak da porodilje neće moći da računaju na epiduralnu anesteziju jer nema dovoljno anesteziologa
Vesti
09:16h Autor:
Porodilje ne primaju epidural jer nema dovoljno anesteziologa!
Foto: Thinkstock

Od potrebnih 19 anesteziologa, pančevačka bolnica ima svega devet, od kojih već troje ispunjava uslove za penziju. Zbog manjka anesteziologa ukidaju se porođaji uz epiduralnu anesteziju. Duže se čeka i na pojedine operacije, i pored svih nastojanja da se sa postojećim brojem lekara i ostajanjem prekovremeno organizuje redovan nivo rada operacionog bloka.

Dragana Račić

porodila se u pančevačkoj bolnici uz epiduralnu anesteziju, kako je i želela, ali mnogim trudnicama, zbog manjka anesteziologa, ova usluga više neće biti omogućena.

"Porođaj uz epidural nije više moguć popodne i noću, zbog odluke da se od ove godine anesteziolozi ne plaćaju za dodatni rad", kaže Dragana Račić.

"Do sada je praksa bila da se od 1.500 porođaja godišnje, više od 200 obavi uz epiduralnu anesteziju", objašnjava dr Todor Višekruna, načelnik asnesteziologa u pančevačkoj bolnici.

Od potrebnih 19 anesteziologa, u bolnici radi svega devet, od kojih troje već ima uslove za penziju. I pored toga, nastoji se da organizacija redovnog rada operacionog bloka što manje trpi.

U pančevačkoj bolnici u proseku se godišnje uradi oko šest i po hiljada intervencija koje zahtevaju anesteziju.

"Manjak anesteziologa na tržištu rada, njihov odlazak u inostranstvo i na privatne klinike, gde su bolje plaćeni, doveli su do ovog problema, kao i pooštreni uslovi zapošljavanja, gde se pre raspisivanja konkursa traži odobrenje nadležnih ministarstava", ističe dr Milan Milić, direktor Opšte bolnice Pančevo.

Iako je manjak anesteziologa najalarmantniji, nedostaje još lekara, najviše ortopeda i hirurga. Prema propisanim standardima, u ovom trenutku pančevačkoj bolnici treba još 30 lekara i 87 medicinskih sestara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs