Moderna vremena

Zbog piraterije: Agencija Geti besplatno nudi 35 miliona fotografija

Preuzimanje fotografija biće slično preuzimanju sadržaja sa Jutjuba, a razlog ovakve odluke jedna ed najpoznatijih svetskih agencija je suprotstavljanje pirateriji
Vesti
04:22h Autor:
Foto: Shutterstock

U želji da se suprotstavi pirateriji, Geti imidžiz, jedna od najpoznatijih foto agencija na svetu, odlučila je da korisnicima besplatno ponudi deo svoje bogate arhive.

 

Kako prenosi BBC, blogovi i društvene mreže moći će ubuduće da, bez novčane naknade, preuzmu na milione fotografija, uključujući i one na kojima su Merilin Monro i Barak Obama.

 

Agencija je saopštila da je tu odluku donela kada je shvatila da se na hiljade njenih fotografija koristi i bez njenog odobrenja.

 

"Naše fotografije su ionako svuda", kazao je Krejg Piters, predstavnik kompanije sa sedištem u Sijetlu, dodajući da će ovim putem korisnicima biti dostupno oko 35 miliona slika iz raznih domena poput politike, sporta, mode i šoubiznisa.

 

Izuzeci su editorijalni snimci, posebno fotografije događaja poput terorističkih napada od 11. septembra 2001. u Americi ili protesta na trgu Tjenanmen u Pekingu 1989. Način preuzimanja fotografija je sličan načinu kojim se razmenjuju video sadržaji na JuTjubu. Veličina fotografija, međutim, ne može se menjati, a svaka preuzeta slika će morati da ima Getijev logo, kao i ime fotografa.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...