Oštro komentariše

Igi Pop: Muzika nikad nije donosila novac!

Lično, ne zanima me previše koliko će me platiti jer nikada nisam ništa ni očekivao, a cela industrija izobličila se u svojim očekivanjima, rekao je frontmen benda "Iggy and the Stooges"
Šuška se
01:52h Autor:
Igi Pop: Muzika nikad nije donosila novac!
Foto: AP

Pank legenda Igi Pop pozvao je mlade izvođače da smanje svoja muzička očekivanja, istakavši da muzika nikada nije bila način da se zaradi veliki novac. Američki muzičar koji je "uhvatio" pank svojim albumom i istoimenom pesmom "Lust for Life" iz 1977. godine održao je predavanje na temu muzike danas.

Osvrnuvši se na žalbe muzičara da ne mogu više da zarade zbog piraterije i striming servisa, 67-godišnji pevač rekao je da je to stari problem i da je tokom svoje karijere uvideo da će industrija uvek staviti profit pre umetnika.

"Ako bih zavisio od prodaje albuma, radio bih kao barmen između svirki", rekao je Igi Pop u predavaju koje je, prenose mediji, bilo puno oštrih komentara i opaski.

"Lično, ne zanima me previše koliko će me platiti jer nikada nisam ništa ni očekivao, a cela industrija izobličila se u svojim očekivanjima", rekao je on publici na radijskom festivalu u Salfordu kod Mančestera.

Frontmen benda "Iggy and the Stooges", poznat po temperamentnim nastupima, smatra da muzičari treba da uvek imaju na umu da imaju "posao iz snova".

"Ako ste zabavljač, onda ste za publiku bog. Oni će nekako brinuti o vama. Ali dok čekate boga da se pojavi, pokušajte da nađete dobrog advokata", prokomentarisao je on. Igi Pop je ocenio i da je muzika postala "sistem protežiranja" u kome neko - uključujući režisere i reklamne agencije - plaća muzičare za njihove numere.

"Ako želite da zaradite, zašto onda ne prodajete, na primer, osiguranje. Bar ste iskreni - to je reklama i to je to", rekao je on. Muzičari i diskografske kuće su se, i pored svojih nesuglasica, ujedinili u kriku protiv piraterije. Igi Pop, iako se protivi krađi, smatra da svet šou biznisa ipak greši što prezire fanove koji pokušavaju da se omiljene muzike dokopaju bez plaćanja.

"Mislim da proganjanje nekog srednjoškolca zbog toga što je nešto što mnogo voli podelio sa nekim je u mnogome slično vremenu kada su pre stotinak godina u Australiju slali one koji su ulovili gazdinog zeca", rekao je on.

"To tako izgleda siromašnima koji samo žele da pogledaju bezvezni film za džabe pošto su ceo dan rintali", dodao je Igi. On predlaže da bi nezavisne kompanije trebalo da se umesto toga okrenu pronalaženju "novih talenata van Kluba Miki Maus".

Igi Pop je naročito pohvalio Pitera Gebrijela koji je pre 25 godina pokrenuo Real World Records koja daje komercijalni prostor globalnim umetnicima koji nisu mejnstrim.

"Muzika nikada nije bila poduhvat koji donosi novac. Stoga ne iznenađuje što su najbolji pevači i muzičari iz delova sveta gde su svi švorc i gde stari način života bila asfaltiran", rekao je Igi Pop.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs