Zarobljen 30 metara ispod površine smrznute zemlje

Virus star 30.000 godina, najveći na svetu, pronađen u Sibru (FOTO)

Iako je ovaj džinovski virus bezopasan za ljude i životinje i napada samo amebe, ovakvi virusi mogu predstavljati realnu prijetnju po zdravlje stanovništva, rekao je profesor Klaveri
Vesti
08:40h Autor:
Virus star 30.000 godina, najveći na svetu, pronađen u Sibru (FOTO)
Foto: Shutterstok

Sibirski pitovirus (Pithovirus sibericum) je naziv džinovskog virusa koji je preživeo 30.000 godina zarobljen u sibirskom permafrostu.

Pronašli su ga francuski naučnici u smrznutom tlu, na dubini od 30 metara ispod površine zemlje, u krajnjem severoistoku Sibira gde je prosečna godišnja temperatura minus 13 stepeni Celzijusa.

Reč je o dosad najvećem virusu koji je ikada otkriven. Toliko je velik (ima 500 gena za razliku od virus gripa, na primer, koji ima svega osam) da se može videti kroz običan mikroskop.

Ovaj "askurđel" među virusima je bezopasan za ljude i životinje, a napada samo amebe. To je treći virus iz porodice džinovskih virusa (prečnika većeg od 0,5 milionitog dela metra) koji je danas poznat, ističu autori studije objavljene u Analima Nacionalne akademije nauka (PNAS).

"Činjenica da virusi zarobljeni duboko u zemlji pre više od 30.000 godina mogu da prežive i da i dalje budu zarazni upozorava nas da bi topljenje permafrosta kao posledica globalnog zagrevanja i eksploatacije rudnih i mineralnih bogatstava arktičkih prostranstava mogli da svet gurnu u katastrofu", izjavio je ko-autor studije, profesor Žan-Mišel Klaveri sa Instituta IGS-CNRS u Marseju.

Mogućnost oživljavanja virusa koji se smatraju iskorenjenim, poput virusa velikih boginja, koji se razmnožava na sličan način kao i Pitovirus, iz velikog zamrzivača kakav je permafrost, ne spada u sferu naučne fantastike, već predstavlja ozbiljnu opasnost", rekao je Klaveri AFP-u.

"Ovakvi virusi mogu predstavljati realnu prijetnju po zdravlje stanovništva", naveo je on, napominjući da iako Pitovirus nije opasan po ljude, drugi, slični njemu bi to mogli da budu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs