Najčešći bolesnici deca

Insitut Batut saopštio: 50.000 obolelih od gripa, 4 smrtna slučaja, ali nema epidemije!

Važno je podvući da proglašenje epidemije gripa sada nije aktuelno, da nemamo nikakvih naznaka za proglašenje epidemije. Prijave epidemije gripa su tekuća, rutinska stvar epidemiologa, odnosno zdravstvenog sistema Srbije, kaže epidemiolog Instituta
Vesti 30.12.2016. - 09:42h Autor: Tanjug
Foto: Kurir / Zorana Jevtić

Institutu za javno zdravlje Srbije do sada je prijavljeno 50.473 obolelih od gripa što predstavlja veći broj u odnosu na prošlu sezonu, kao i četiri smrtna slučaja koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa.

 

Samo tokom prošle nedelje Batutu je prijavljeno skoro 13.000 slučajeva oboljenja slčnih gripu, što je dva puta više u odnosu na nedelju koja joj je predhodila, a najviše obolelih bilo je u starosnoj grupi od pet do 14 godina. Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je četiri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa, a svi umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa.

 

Epidemiolog Instituta Batut Dragana Dimitrijević kaže da je sezona gripa počela nešto ranije u zemljama evropskog regiona, a da je slična situacija i u našoj zemljii.

 

"U Srbiji se registruje srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost oboljenja u populaciji. Važno je napomenuti da je srednji intenzitetet aktivnosti virusa gripa uobičajen za sezonu gripa i da je slična situacija u mnogim zemljama Evrope", rekla je Dimitrijević.

 

Aktivnost virusa gripa epidemiolozi mere u četiri kategorije - nizak nivo aktivnosti, srednji, visok i veoma visok nivo aktivnosti virusa gripa. Za sada samo Ukrajina ima visok intenzitet aktivnosti virusa gripa.

 

Sagovornica Tanjuga je podsetila da je cirkulacija virusa gripa laboratorijski potvrđena na teritoriji 15 okruga, a da je do sada prijavljena epidemija lokalnog tipa u Pančevu - u Omoljici, kao i na teritoriji grada Beograda i Braničevskog okruga.

 

Dimitrijević je pojasnila da je prijavljivanje epidemije gripa u sezoni tekuća, rutinska stvar kao i prijave epidemija drugih zaraznih bolesti. Jedna od osnovnih karakteristika virusa gripa je epidemijsko javljanje. Upitana u kojim situacijama se proglašava epidemija gripa i ko to čini, ona je pojasnila da epidemiju gripa proglašava Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta Batut uz odobrenje Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

 

Proglašenje epidemije gripa, kako kaže, ide kada se dešava nešto neočekivano što se tiče oboljevanja od gripa, kada je veliki broj obolelih sa teškim formama bolesti, i povećanim brojem komplikacija, čak i smrtnog ishoda, kada može da dođe do pojave novog podtipa virusa kao što je bilo 2009. godine.

 

"Važno je podvući da proglašenje epidemije gripa sada nije aktuelno, da nemamo nikakvih naznaka za proglašenje epidemije. Prijave epidemije gripa su tekuća, rutinska stvar epidemiologa, odnosno zdravstvenog sistema Srbije", naglasila je Dimitrijević.

 

U cirkulaciji su dva tipa virusa gripa A(H3) i tip B, a među laboratorijski potvrđenim slučajevima je najčešće zastupljen podtip virusa gripa A (H3).

 

Dimitrijević kaže da je preporuka da se u ovom periodu izbegavaju bliski kontakt sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, higijena disajnih puteva, često provetravanje prostorija, izbegavanje zatvorenih prostora gde je veliki broj ljudi.

 

Kod osoba koje imaju blagi oblik bolesti preporučuje se izolacija i nega kod kuće do oporavka, uz mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika (lekova za sniženje povišene telesne temperature), a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara. Antibiotici nisu delotvorni u lečenju ove bolesti.

 

Ministarstvo zdravlja preporučilo je bolnicama u Beogradu da se ograniče posete pacijentima - da zabrane posete u odeljenjima intenzivne nege, a na ostalim odeljenjima da pacijente posećuje po jedna osoba.

 

Vojnomedicinska akademija i porodilište Narodni front zabranili su posete pacijentima kako bi se sprečilo širenje gripa među ležećim pacijentima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...