Lončar: Nema mesta panici

Svetska zdravstvena organizacija proglasila vanrednu situaciju zbog koronavirusa na globalnom nivou

Dosad je od posledica virusa u Kini umrlo 170 ljudi. Iz SZO kažu da je potvrđeno 98 slučajeva u 18 zemalja van Kine, ali nijedan smrtni

Vesti
Autor:
Svetska zdravstvena organizacija proglasila vanrednu situaciju zbog koronavirusa na globalnom nivou
Ilustracija, Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je vanrednu situaciju zbog koronavirusa na globalnom nivou, jer virus nastavlja da se širi van granica Kine.

"Glavni razlog za to je nije ono što se dešava u Kini, već šta se dešava u drugim zemljama", izjavio je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

SZO je zabrinuta da bi virus mogao da se proširi po zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemima.

Dosad je od posledica virusa u Kini umrlo 170 ljudi. Iz SZO kažu da je potvrđeno 98 slučajeva u 18 zemalja van Kine, ali nijedan smrtni.

Bilo je osam slučajeva prenosa sa čoveka na čoveka – u Nemačkoj, Japanu, Vijetnamu i Sjedinjenim državama.

Doktor Gebrejesus je pohvalio „vanredne mere“ koje je Kina sprovela kako bi sprečila širenje virusa. „Da budem jasan – ova odluka ne predstavlja odraz nepoverenja u Kinu“, izjavio je.

Lončar ponavlja: Nema mesta panici

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da u Srbiji nema nijednog registrovanog slučaja obolelog od korona virusa, što ne znači da ga neće biti, jer još nije jasno kako se taj virus prenosi.

"Nema razloga za paniku, imamo izolacije, imamo reagense za koronavirus, za četiri tipa, specijalna vozila", dodao je Lončar u Skupštini Srbije.

"Ovo je 21. vek, ne možete zaustaviti putovanja, migracije, epicentar je u Kini, mnogo toga zavisi od mera koje budu tamo preduzete", rekao je Lončar, naglašavajući kako se očekuje da će vrhunac epidemije biti u narednih 10 do 15 dana.

"Mi smo sve vreme u komunikaciji sa SZO. Želim da uverim građane da smo mi u Srbiji pripremili sve mere koje su predložene i više od toga što nam je bila obaveza", rekao je Lončar.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs