PATRIJARH SRPSKI IRINEJ

Neka Gospod blagoslovi srpski narod: Česnica sa 33 zlatnika ispred hrama Svetog Save! (FOTO)

Oboren rekord!

Vesti
16:23h Autor:
Neka Gospod blagoslovi srpski narod: Česnica sa 33 zlatnika ispred hrama Svetog Save! (FOTO)
Foto: Profimedia

Patrijarh srpski gospodin Irinej blagoslovio je pravoslavne vernike ispred hrama Svetog Save gde se okupilo 2500 ljudi oko česnice teške 250kg.

– Neka Gospod blagoslovi grad Beograd, našu otadžbinu, ceo pravoslavni svet i narod, i druge narode, ljude dobre volje – poželeo je patrijarh srpski gospodin Irinej.

Prvi gost za Božić donosi zdravlje, sreću i uspeh: Ovo su dužnosti koje položajnik mora da ispoštuje!

foto: Printscreen RTS Sajt - Zvanični kanal

On je rekao da je Bog došao u svet da izmiri ljude i podsetio da svi treba da živimo kao braća i sestre, a kada smo narod Njegov, onda smo vezani najbližim srodstvom sa svakim čovekom bez obzira na njegovu kulturu, naciju i druge razlike koje postoje medju ljudima.

Lomljenje česnice od čak 5.300 delova održano je ispred Hrama Svetog Save. U božićnoj česnici bila su 33 zlatnika koji simbolizuju godine koje je Isus Hristos proveo na zemlji, preneo je RTS. Mir Božji, Hristos se rodi: Slavimo Božić prema starim srpskim običajima!

foto: Printscreen RTS Sajt - Zvanični kanal

Udruženje pekara je ove godine 5 dana pripremalo je najveću česnicu do sada – prečnika 3,80 metara. Imala je 250 kilograma i sastojala se od 5.300 malih delova, tzv. jufki.

Na česnici se nalazila i maketa Gračanice od jestivog testa, teška 25 kilograma.

Onaj ko u svom parčetu pronađe novčić, prema verovanju, imaće sreće u narednoj godini, a najveći broj zlatnika izukla su u većini deca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs