živeli

Božićne zdravice koje donose zdravlje, sreću i napredak u domu: Evo kako da nazdravite za svečanom trpezom!

Izgovorite ove zdravice na najradosniji hrišćanski praznik i vašim domom će teći blagostanje i mir

Porodica
Autor:
Božićne zdravice koje donose zdravlje, sreću i napredak u domu: Evo kako da nazdravite za svečanom trpezom!
Foto: Profimedia

Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru. Hristos se rodi!

Zdravica polažajnika za vreme Božićnjeg ručka:

“Napijam, brate domaćine, u tvoje zdravlje, za tvoj žitak i užitak. U zdravlje tvoje dečice i ženice, neka vas dragi Bog i današnji Božić u svakoj sreći podrži! Dičimo se tvojim porodom, kao nebo rujnom zorom, kao Đurđevdan zelenom gorom! Što god radio, Bog ti od zla branio! Sa dušmaninom se uspešno borio i nikada ga ne molio! Da Bog da!”

Prvi gost za Božić donosi zdravlje, sreću i uspeh: Ovo su dužnosti koje položajnik mora da ispoštuje!

foto: Shutterstock

Domaćine, srećni sine, Srećan ti Božić! Od neba ti rodilo! Od zemlje rodilo! U klasu ti bilo klasato, U busu busasto, U struku trsato, U gumnu rpato, Da imaša da dijeliš Voljnu i nevoljnu. Svakoga u domu dočekivao, Nikad ti u kući ne presušilo, A najviše sebi ostavio! Ko goć ti za trpezom sedio, Svak sit, napit i zadovoljan odlazio! Za sva tvoja dobra dela Bog ti platio! Da Bog da!

Zdravi ste djeco! Da pijemo u ljepu slavu Božiju, A u slavu današjeg Velikog roždanstva Hristova, Pa u slavu Svete Trojice I vaslavu Svete Bogorodice! Mi Božić slavili po zakonu rišćanskome A on nas pomagao i od zla branio, Da Bog da!

Pod našim se šljemenom Muške glave raćale i ženile, A devojke udavale. Svaki nas milovao A dušman nikad ne naudio, Da Bog da! Sad svi zdravo i ja s vami!

Nek Hristovo Sveto drvo podari nam sreće prvo, nek tamjan zamiriše nek veseljem kuća diše, nek nam srećom dom zablista za rođenje Boga Hrista. HRISTOS SE RODI!

Mir Božji, Hristos se rodi: Slavimo Božić prema starim srpskim običajima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs