Da li ste za ili protiv?

Srbija: Telefonska prodaja biće zabranjena zakonom?

Zabranjeno će biti, kako predviđa nacrt zakona, da trgovci upućuju poruke ili pozive telefonom potrošačima koji su se upisali u registar potrošača kao oni koji ne žele da primaju pozive i poruke u okviru promocije i prodaje telefonom

Vesti 20.12.2019. - 12:14h Autor: Tanjug / Blic
Foto: Profimedia

Građani bi uskoro mogli biti zaštićeni od svakodnevnih poziva nastrljivih trgovaca koji nude svoje proizvode pozivima na fiksne i mobilne telefone, a to će omogućiti novi Zakon o zaštiti potrošača koji se očekuje do kraja godine.

 

Nacrt zakona je prošao javnu raspravu, sada se čeka da ga odobri vlada, zatim o njemu treba da odluče poslanici, a sve što je tim zakonom predviđeno predstavlja istovremeno ujednjačavanje sa evropskim zakonodavstvom, konkretno s onim sto se nalazi u Poglavlju 28.


Zabranjeno će biti, kako predviđa nacrt zakona, da trgovci upućuju poruke ili pozive telefonom potrošačima koji su se upisali u registar potrošača kao oni koji ne žele da primaju pozive i poruke u okviru promocije i prodaje telefonom.

 

Postupak upisa uređuje ministar, kao i uslove i način korišćenja registra.


Međutim, Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača za list kaže da će taj deo zakona biti regulisan podzakonskim aktima, koji još nisu doneti i on ih ne očekuje u skorije vreme, što znači da ni lista upisa neće biti skoro formirana.

 

Zakon još predviđa da Ratel vodi poseban registar u kojem bi trebalo da se nađu telefonski brojevi onih koji ne žele da telefonom dobijaju ponude trgovaca, a čime bi njihova privatnost bila zaštićena.

 

To takođe podrazumeva da prodavci pre nego što ukucaju nečiji telefon treba da provere da li je on u registru. Zakon predviđa i rešavanje sporova između trgovaca i potrošača vansudskim poravnanjem.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...