Do sada su uvožene iz Francuske i Amerike

Posle 15 godina Torlak proizveo vakcinu protiv gripa

Namenjena je populaciji uzrasta od 18 do 65 godina

Vesti 11.12.2019. - 15:07h Autor: RTS
Foto: Shutterstock

Institut "Torlak" je posle 15 godina proizveo novu vakcinu protiv sezonskog gripa "torvaks flu".


Od 14 zemalja, koje su učestvovale u projektu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), samo su Srbija, Brazil i Vijetnam uspele da naprave tu vakcinu.

 

Ova iz "Torlaka", koja je na proveri u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, trovalentna je, sadrži dva tipa A i jedan tip B virusa. Kada stigne odobrenje Agencije, sledi registracija, a sledeće jeseni počeće imunizacija, ne francuskom, već domaćom vakcinom, koja je namenjena populaciji od 18 do 65 godina.


V. d. direktora "Torlaka" dr Vera Stoiljković ističe da će se trovalentna vakcina proizvoditi svake godine.

 

U specijalnoj laboratoriji u "Torlaku" u ovom trenutku može da se proizvede 150.000 vakcina. Međutim, iz godine u godinu taj broj će se povećavati do maksimalnih pola miliona doza. Kako se bude povećavala proizvodnja, tako će se raditi i na sastavu vakcine kako bi se prilagodila starijoj populaciji.


Petnaest godina realizovao se projekat Svetske zdravstvene organizacije, sa saglasnošću Ministarstva zdravlja.


"Četrnaest zemalja je finansirano u smislu izgradnje proizvodnih pogona, opremanja pogona i obuke ljudstva, ali im nije data gotova tehnologija, tu tehnologiju je svaka zemlja posebno trebalo da osvoji. Mi smo kroz ta sredstva osvojili tehnologiju i za još jedan korak došli do savremenije vakcine", objasnila je dr Stoiljković.


To što "Torlak", zahvaljujući opremi, stručnjacima i osvojenoj tehnologiji, može da proizvodi vakcinu protiv sezonskog gripa, znači i da u slučaju pandemijskog gripa može da proizvede i tu vakcinu, u količinama koje su potrebne Srbiji.


Do sada su vakcine stizale iz Francuske i Amerike.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...