Veliki praznik

Ovako se pravilno slavi Aranđelovdan: Praznik koji leči bolesne, a kažnjava grešnike!

Narodno verovanje kaže da arhangel Mihailo dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas

Vesti
Autor:
Foto: Shutterstock

Pravoslavna crkva i njeni vernici 21. novembra proslavljaju jednu od najvećih krsnih slava kod Srba - Aranđelovdan.

 

Arhangel Mihailo je "vođa nebeskih vojski" koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog". Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni, prvi, a "angelos" znači vesnik, anđeo.


Prvi među arhangelima arhangel Mihailo na ikoni predstavlja se kao borac - vojvoda, sa mačem ili kopljem u ruci, a narodno verovanje smatra da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas.

 

Na ikoni se ponekad predstavlja kako je pobedio Denicu, okovao ga verigama i stao mu nogom za vrat. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.


Mnoga su narodna verovanja ο ovom anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave - bolesnik će ozdraviti.

Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju to je zato što kad su sveci delili uloge, arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme - vreme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vreme arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

 

Ova molitva se izgovara uoči Aranđelovdana: Za spasenje grešnih duša!

Jedno narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća!

 

U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

 

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svecem, ne spremaju žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.


Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada. Ako pada u sredu ili petak, onda treba da bude posna, a žito je obavezno. Ove godine pada u četvrtak, pa trpeza može da bude mrsna.

 

"Žito za slavu se ne donosi za sveca, već za naše upokojene pretke", objašnjava sveštenik Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Gligorije Marković.

 

Otac Gligorije Marković o očajanju, strahu i Feng šuiju: Tuga je đavolji sluga!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs