Narodna verovanja

Petak je 13, ne iskušavajte sreću: Zašto danas treba da se čuvate!

U nekim aviokompanijama su rešili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji
Zanimljivosti
06:58h Autor:
Foto: Shutterstock

Mnogi veruje da se broju 13 pripisuje da donosi nesreću još od biblijskih vremena. Za Judu, koji je izdao Isusa Hrista, tvrdi se da je bio 13. gost na poslednjoj večeri pa se čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za stolom. Na Zapadu, neki čak idu tako daleko da na mesto br. 13 posade lutku ili plišanog medu kako bi se razbila loša karma najnesrećnijeg broja.

 

U skandinavskoj mitologiji, jednu važnu večeru za bogove pokvario je 13. gost, po imenu Loki i zbog toga je čitavim svetom zavladao mrak.

 

Praznoverja u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas – u nekim hotelima ne postoji soba s tim brojem, mnoge visoke zgrade “nemaju” 13. sprat već “skačemo” direktno s 12.og na 14. a u nekim aviokompanijama su rešili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji.

 

10 svetih biljaka starih Srba i narodna verovanja o njima: Orah u dvorištu donosi smrt!

 

 

Zašto se veruje da je petak malerozan dan

 

Već stotinama godina se veruje da je petak najnesrećniji dan u godini. U slavnim “Kenterberijskim pričama” Džefrija Čosera, napisanim u XIV veku, piše “a u petak se sruči sva nesreća”. U Velikoj Britaniji, petak je dugo bio “dan za vešanje” jer se upravo na taj dan vršila egzekucija svih osuđenih na smrt.

 

Na Veliki petak razapet je Isus Hrist, ali se u mnogim zemljama veruje da rođene na taj dan prati velika sreća. Upravo zbog te svete veze s petkom, mornari će često krenuti na duga putovanja upravo na kraju nedelje.

 

Verovali ili ne, kombinacija petka i 13. dana u mesecu se od relativno skoro smatra simbolom velike nesreće. Ta vrsta praznoverice datira od pre stotinak godina, a postoji čak i naziv za tu vrstu fobije. Jedino što se možda plašimo i da pokušamo da izgovorimo naziv za nju, koji glasi paraskevidekatriafobia.

 

Najluđa sujeverja na svetu: Žvakati žvaku noću znači jesti mrtve!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...