Unuk Sigmunda Frojda

London: Na aukciji neobjavljena Frojdova pisma i crteži

Aukcijska kuća Sotbi ponudiće 11 pisama koje je britanski slikar napisao kada je imao 21 godinu svojoj prvoj devojci, kao i nekoliko slika, među kojima je i "Glava na zelenoj sofi"
Vesti
10:10h Autor:
London: Na aukciji neobjavljena Frojdova pisma i crteži
Foto: AP

Neobjavljena pisma i crteži iz mladih dana britanskog slikara Lusijana Frojda biće ponuđeni na aukciji u Londonu, pored velikog portreta "Glava na zelenoj sofi" koji je naslikao kasnije.

Elektronski mediji prenose da će aukcijska kuća Sotbi ponuditi 11 pisama koje je Frojd napisao kada je imao 21 godinu svojoj prvoj devojci, a najave su da će dostići cenu i do 5.000 funti. Prema Sotbiju, Frojdova pisma studentkinji umetnosti Felisiti Helabi "daju fascinantan uvid u umetnikove rane preokupacije", ona su napisana rukopisom koji je težak za čitanje i obiluju ilustracijama.

Međutim, pisma prikazuju umetnikovu odlučnost, ali i ograničeno znanje pravopisa. Ova pisma i crteži bili su u posedu Helabijeve od 1940. godine. Sada u svojim devedesetim, Helabi je nedavno rekla da joj je Frojd ostao u sećanju kao "veoma smešan, neverovatno šarmantan čovek predodređen za izvanredne stvari".

Slika "Glava na zelenoj sofi" iz 1960-61. godine, predstavlja portret Belinde Blu-Džons i nju je Frojd smatrao jednom od svojih najboljih slika. Prema Sotbiju, ovo je izuzetna slika odlično uhvaćenog trenutka žene koja je igrala centralnu ulogu u Frojdovom životu duže od dve decenije, a naslikana je u periodu ključnih promena u umetnikovom radu. Ovo delo je poslednji put je bilo izloženo na Frojdovoj retrospektivi u Londonu 2012. godine.

Slika će se naći na aukciji u sredu, 12. februara, a dan kasnije pisma i crteži. Britanski slikar Lusijan Frojd, jedan od najcenjenijih predstavnika realizma, unuk osnivača psihoanalize Sigmunda Frojda, umetnik čija su dela dostizala svetske rekorde na aukcijama, umro je u Londonu 2011. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs