Lepa vest za buduće mame

Izmene zakona: Pun iznos porodiljskog bolovanja nakon 12 meseci staža?

Dame sa visokim primanjima jeste to što će im se prosek na porodiljskom odsustvu obračunavati na osnovu pet prosečnih zarada umesto sadašnjih tri

Vesti 24.07.2019. - 09:48h Autor: Novosti.rs
Foto: Profimedia

Buduće mame će pre nego što otvore trudničko bolovanje u radnoj knjižici morati da imaju najmanje godinu dana staža kako bi ostvarile pravo na naknadu u skladu sa zaradom koju su primale, pišu Novosti.

 

Granica će biti postavljena na 12 meseci izmenama važećeg zakona, koji je propisao da je za puni iznos "bolovanja" neophodno 18 meseci neprekidnog rada.

 

Još jedna novina, navodi list, povoljna za dame sa visokim primanjima jeste to što će im se prosek na porodiljskom odsustvu obračunavati na osnovu pet prosečnih zarada umesto sadašnjih tri. Tačnije, moći će da prime pet republičkih proseka.

 

Kako list nezvanično saznaje, ovo su dva predloga izmena Zakona o finanijskoj podršci porodicama sa decom, koji će se naći na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta.

 

Radna grupa na čijem je čelu bila ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zaključila je da bi izmenama propisa trebalo da budu obuhvaćene mame preduzetnice, one koje su radile kraće od šest meseci i dame koje su ostale u drugom stanju u prvom mesecu radnog staža.

 

Insistiraću da izmenama zakona bude obuhvaćen što veći broj oštećenih, jer mislim da je to jedino pravedno rešenje. Poboljšanje će zavisiti od mogućnosti budžeta, rekla je Đukić Dejanović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...