EKološka svest

Filipinci uveli novi zakon: Svako ko želi diplomu, mora da zasadi bar 10 stabala!

Važi sa sve učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za studente bilo kojeg fakulteta

Vesti 30.05.2019. - 10:04h Autor: nationalgeographic.rs / Staša Miljković
Foto: Ilustracija / Profimedia

Učenici i studenti moraju da posade najmanje 10 stabala kako bi završili osnovnu, srednju školu i fakultet, predviđa novi zakon donet na Filipinima, piše NationalGeographic.rs.


Vlasti se nadaju da će ovim zakonom formalizovati tradiciju sadnje drveća nakon diplomiranja, kao i da će to biti od pomoći u borbi protiv klimatskih promena.

 

Zagovornici novog zakona kažu da bi zakon mogao da dovede do čak 525 milijardi stabala zasađenih u jednoj generaciji, ako se svi budu pridržavali pravila.


"S više od 12 miliona učenika koji su završili osnovnu školu, gotovo pet miliona učenika koji su završili srednju školu i gotovo 500.000 diplomaca na fakultetu svake godine, ova inicijativa, ako se pravilno sprovede, osiguraće da se godišnje posadi najmanje 175 miliona novih stabala. Tokom jedne generacije, u okviru ove inicijative, može se posaditi i do 525 milijardi stabala", rekao je Gari Alehano, autor predloga.

 

Stabla će se saditi po mangrovama, postojećim šumama, nekim zaštićenim područjima, vojnim poligonima, napuštenim rudarskim lokacijama i odabranim urbanim područjima, a sve prema planovima ozelenjavanja jedinica lokalne samouprave.


Pored neposrednog uticaja drveća na apsorciju ugljen-dioksida, filipinske vlasti se nadaju da će zakonodavstvo pomoći da buduće generacije imaju razvijenu svest o životnoj sredini i da će u budućnosti dovesti do daljih ekoloških inicijativa.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs