Hipnotišuće pojave

Nestvarni fenomeni prirode: Srećan je svako ko ih bar jednom u životu vidi! (FOTO)

Priroda nikada neće prestati da nas iznenađuje

Zanimljivosti
14:12h Autor:
Nestvarni fenomeni prirode: Srećan je svako ko ih bar jednom u životu vidi! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Neobjašnjiva, čudna, fascinantna - priroda je puna iznenađenja za sve nas!

Mnogo je pojava i fenomena koje naučnici ne mogu da objasne, jer se viđaju veoma retko i nemoguće ih je predvideti.

Ipak, ko u životu bude svojim očima video bar jedan od ovih 15 nestvarnih fenomena, može slobodno sebe da smatra neverovatnim srećnikom!

1. Svetlosni stubovi

Reč je o atmosferskom optičkom fenomenu. Vertikalni snopovi svetlosti izazvani su prirodnim ili veštačkim svetlom koje se reflektuje kroz sićušne ledene kristale koji plutaju relativno blizu tla. Pod ovim uslovima, svetlosni stubovi mogu da se pojave bilo gde u svetu.

Njihova lepota fascinira i tera strah u kosti: Zvona iz pakla, neverovatan prirodni fenomen! (FOTO)

A post shared by Météo-France (@meteofrance) on

2. Asperitas - talasasti tamni oblaci

Asperitas oblaci su veoma tamni oblaci talasastog oblika, a izgledaju kao najava velike prirodne katastrofe. Ali, oni samo tako izgledaju - raziđu se pre nego što padne i kap kiše. Pod pravim uslovima, mogu se pojaviti bilo gde u svetu.

A post shared by Vera Solomud (@verasolomud) on

3. Crvena duga

Optički i meteorološki fenomen. Poput obične, i crvena duga nastaje usled prelamanja svetlosti kroz kišne kapi, ali da bi dobila crvenu boju, u tom trenutku sunce mora da bude veoma blizu horizonta. Pošto se javlja isključivo pri slaboj sunčevoj svetlosti, crvena duga kreira veoma dramatičnu, za neke čak sablasnu atmosferu.

A post shared by Sandra Jimenez (@juanita_road) on

4. Polarni stratosferski oblaci

Oblaci duginih boja koji se formiraju samo na velikim visinama. Za razliku od većine drugih vrsta oblaka, ovi se formiraju u stratosferi na veoma niskim temperaturama , a sunčevu svetlost upijaju ispod horizonta. Zahvaljujući hemijskim reakcijama, ovi prelepi oblaci, nažalost, oštećuju ozonski omotač. Polarni stratosferski oblaci mogu da se pojave na mestima poput Islanda, skandinavskih zemalja, Aljaske, Antarktika i Severne Kanade.

A post shared by Kjell Arne Øia (@nikonfoto) on

5. Vulkanske munje

Poznate i pod imenom prljave oluje, vulkanske munje su vremenski fenomen. Javljaju se kada se pepeo i delovi kamenja i leda sudare pre erupcije vulkana, stvarajući dovoljno elektriciteta da izazovu munje. Mogu da se jave samo iznad vulkana, pre erupcije.

A post shared by IQ (@_iq_era_) on

6. Mamatus oblaci - nebeske grudi

Oblaci koji izgledaju kao kese koje vise sa oblaka. Pripadaju kišnim oblacima, a izaziva ih hladan, zasićen vazduh, koji je teži od vazduha u okolini. Zbog teškog vazduha oblaci "tonu" i tako formiraju ovaj veličanstveni izgled. Teoretski mogu da nastanu bilo gde, ali su najčešće viđani u Sjedinjenim Američkim Državama.

A post shared by Kelsie (@zawadayawant) on

7. Smrznuti mehurići metana

Ovaj opčinjujući fenomen nastaje kada se mehurići gasa metana, koji proizvode biljke u fazi truljenja, zaglave tik ispod površine jezera koje je upravo počelo da se ledi. Tokom letnjih meseci, ovi mehurići isplivavaju na površinu i pucaju. Mogu se videti u jezeru Ejbraham u Alberti, u Kanadi.

A post shared by Hilton Chen (@hilton_chen) on

8. Aurora

Svetlost poznata i kao severna, polarna, Aurora Borealis i Aurora Australis, zapravo je fenomen svetla jarkih boja, koja izgledaju kao da plešu. Nastaju usled sudara naelektrisanih čestica kada solarni vetar poremeti prirodno stanje magnetosfere, područja koje okružuje nebeska tela. Može da se javi iznad magnetnih polova severne i južne hemisfere.

9. Lentikularni oblaci - nebeska sočiva

Zbog specifičnog oblika, mnogi ih nazivaju i NLO oblaci i nebeska sočiva. Formiraju se usled izuzetno vlažnog vazduha iznad planina kada je temperatura dovoljno niska.

10. Katatumbo munje

Atmosferski fenomen koji se može videti samo na jednom mestu u svetu - iznad jezera Marakaibo u Venecueli. Nastaje usled jedinstvene kombinacije vetrova, tople i vlažne klime i planina koje okružuju mesto sa tri strane i neverovatnom brzinom proizvode električna punjenja. Katatumbo munje javljaju se tokom čak 260 noći u godini, mogu da traju i do 10 sati neprekidno, sa neverovatnih 280 munja po satu.

11. Superćelijska oluja

Žestoka oluja sa masivnim mezociklonom (vrtlogom vazduha), koja se javlja usled velike nestabilnosti u atmoosferi. Mezociklon superćelijske oluje može da bude širok i nekoliko kilometara. Najčešće se viđa u takozvanoj Dolini tornada u Americi i Koridoru tornado u Argentini, Urugvaju i južnom Brazilu, ali zapravo može da nastane bilo gde, ukoliko se stvore uslovi. 2014. godine pojavila se i kod nas, u blizini Lazarevca, a 1952. godine superćelijska oluja pogodila je brod "Niš" kod ušća Save u Dunav. Brod je potonuo za samo 3 minuta, a tom prilikom poginulo je više od 100 ljudi. Ovaj događaj smatra se jednom od najvećih tragedija jugoslovenskog rečnog brodarstva.

A post shared by Rin©at (@earth_to_rin) on

12. Plava vatra

Fenomen karakterističan za vulkan Ijen u Indoneziji. Nastaje zahvaljujući sagorevanju sumpornih gasova koji nastaju u pukotinama unutar vulkana. Gas kondenzacijom prelazi u tečno stanje, zadržavajući jarku, kraljevsko plavu boju.

A post shared by @leggo_my_geego on

13. Vodeni virovi

Moćni vrtlozi koji se pojavljuju u morima i okeanima. Obično su uzrokovani jakim strujama i mogu da dostignu brzinu i do 40 kilometara na čas.

A post shared by AndyLoo (@deliciouslywckd) on

14. Cirkumhorizontalni luk - Vatrena duga

Optički fenomen izazvan prelamanjem sunčeve ili mesečeve svetlosti kroz horizontalne kristale leda zaglavljene u cirusima, oblacima koji nastaju smrzavanjem vodene pare, koja se pretvara u ledene kristale. Pod odgovarajućim okolnostima, može da se pojavi bilo gde.

A post shared by RudiOnTheRoad (@rudidundas) on

15. Bioluminescentni talasi

Ovaj hipnotišući fenomen zapravo je svetlost koju proizvode živi vodeni organizmi. Bioluminescentni talasi ovako divno sijaju zahvaljujući planktonima vrste dinoflagelate, koji svetlucaju kada su uznemireni. Ovaj fenomen možete da vidite na plažama Manaskan u Nju Džerziju (SAD), Tori Pajns u Kaliforniji, u laguni Luminos na Jamajki, jezeru Gipslend u Australiji, na obali Andaman na Tajlandu i u Zebrugu u Belgiji.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs