IDEALNA DESTINACIJA

SVI FINCI BAŠ NIKADA U ŽIVOTU NE RADE SLEDEĆE 3 STVARI: Zato važe za najsrećniji narod na svetu koji ŽIVI BEZ PRITISKA

Finska je po peti put proglašena za najsrećniju zemlju na svetu, a život u njoj je kao u raju!

Lifestyle
23:20h Autor:
SVI FINCI BAŠ NIKADA U ŽIVOTU NE RADE SLEDEĆE 3 STVARI: Zato važe za najsrećniji narod na svetu koji ŽIVI BEZ PRITISKA
Zašto je u Finskoj najsrećniji život na svetu?, Foto: Shutterstock

Sprovedeno je istraživanje u kojem su bili uključeni ljudi 156 zemalja, a pitali su ih da ocene svoj život na skali od 1 do 10. Na osnovu rezultata iz "World Happiness Report-a" Finska se našla po 5. put na poziciji najsrećnije zemlje na svetu. A čar se krije u tome što Finci nikada ne rade sledeće tri stvari!

U analizu su uključeni i faktori poput socijalne podrške, očekivanja u životu, ljubaznosti i izostanka korupcije.

Finska
foto: Shutterstock

3 STVARI KOJE FINCI NIKADA NE RADE:

1. Sa komšijama se ne porede

Posebno ako je reč o materijalnom bogatstvu i pokazivanju tog bogatstva.

- Jednom prilikom našao sam se u društvu jednog od najbogatijih Finaca. Gurao je svoje dete u kolicima prema tramvajskoj stanici. Mogao je da kupi auto kakav želi, da plati vozača, ali ne. Javni prevoz je za njega sasvim prihvatljivo rešenje. Tako izgleda uspeh u Finskoj. Ne izdvajate se i živite kao “sav normalan svet” - istakao je jedan stanovnik Finske.

Koji je prvi korak ka sreći?

Fokusirajte se više na ono što vas čini srećnim, a manje na to da svima oko sebe izgledate kao da ste uspešni. Prvi korak ka sreći je da uspostavite svoje sopstvene standarde, umesto da svoja postignuća poredite sa tuđim.

Leto, Priroda
foto: Shutterstock

2. Ne uništavaju prirodu

Prema istraživanju iz 2021, 87% Finaca smatra da je priroda izuzetno važna jer im obezbeđuje mir, pomaže da povrate energiju i opušta ih.

- U Finskoj, zaposleni imaju četiri nedelje letnjeg odmora. Mnogi od nas to vreme koriste da odu na selo i dopune se energijom koju pruža priroda. Što manje izbora i opcija, čak do te mere da u kući u kojoj boravimo nema ni struje ni tekuće vode, to bolje - dodaje drugi stanovnik najsrećnije zemlje na svetu.

Vreme u prirodi povećava vašu vitalnost i daje vam osećaj snage.

3. Ne ruše poverenje

Brojna naučna istraživanja su pokazala da što je poverenje među ljudima većem oni su srećniji.

Novčanik
foto: Shutterstock
  • Zanimljiv eksperiment

Nosi naziv “izgubljeni novčanik“ i sproveden je 2022. kako bi se testiralo poštenje građana. Tom prilikom ostavljeno je 192 novčanika na javnim mestima u 16 gradova širom sveta. U Helsinkiju je ostavljeno 12. Vlasnicima je vraćeno 11.

Finci jednostavno veruju jedni drugima i izuzetno cene iskrenost. Ako zaboravite računar u biblioteci ili vam u prevozu ostane telefon, možete biti gotovo sigurni da ćete ih dobiti nazad.

Kako možete da započnete lanac poverenja?

Mali gestovi, poput pridržavanja vrata strancu ili prepuštanje sedišta u prevozu mogu napraviti veliku razliku i biti odličan početak promene. Kada bi svako polazio od sebe, svet bi bio mnogo lepše mesto nego sad!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs