Ubistvo iz milosrđa

Srbija: Legalizacija eutanazije ušla u Nacrt Građanskog zakonika

Biće donet i poseban zakon koji će precizno urediti uslove i postupak za ostvarivanje prava na eutanaziju

Vesti 30.05.2019. - 11:47h Autor: Tanjug / Politika
Foto: Shutterstock

U Nacrtu Građanskog zakonika naći će se i predlog za legalizaciju eutanazije u Srbiji. 

 

Posle dve godine rasprave, vladina komisija za izradu ovog zakonika odlučila je da u poslednjoj verziji prednacrta propiše odredbu o mogućnosti da oboleli od teških i neizlečivih bolesti završe život na dostojanstven način, svojom odlukom ili uz saglasnost svojih najbližih, navodi Politika.

 

"Pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uslovi. Zloupotreba prava na eutanaziju radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi predstavlja osnov za krivičnu odgovornost", navodi se u članu 86 prednacrta Građanskog zakonika.

 

Najavljeno je, kako dodaje list, da će biti donet poseban zakon koji će precizno urediti uslove i postupak za ostvarivanje prava na eutanaziju.

 

Takođe, biće neophodne i promene u Krivičnom zakoniku, koji propisuje krivično delo ubistva iz samilosti.

 

Beogradski dnevnik piše da će legalizacija eutanazije dovesti do brisanja ove inkriminacije iz Krivičnog zakonika, ali će, takođe, biti potrebno da se drugačije predvidi krivična odgovornost za slučajeve zloupotrebe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...