Bojkot

Jerusalim: Organizovana tri događaja u znak protesta protiv Evrovizije

Aktivisti tvrde da se Evrovizija koristi da "prikrije strašnu realnost, kao što je kontinuirana vojna i kulturna represija nad palestinskim zajednicama i kontinuirano brisanje palestinske zemlje"

Vesti 16.05.2019. - 15:31h Autor: Tanjug
Foto: AP / Oded Balilty

U znak protesta protiv takmičenja za pesmu Evrovizije koje je počelo u utorak u Tel Avivu, palestinski, izraelski i međunarodni aktivisti organizovali su tri događaja - u utorak "Poruku iz Gaze" i "Globalvižen" i "Gazavižen" koje će biti održane u subotu posle Ramazana.

 

Događaj "Poruka iz Gaze" održan je u utorak na ostacima zgrade uništene u izraelskim vazdušnim napadima u nedavnoj rundi sukoba, javila je Safa, palestinska novinska agencija.

 

Događaj se sastojao od koncerta koji su održali mladi iz Gaze, uključujući nekoliko pesama i govor majke Ruzane al-Nadžar, palestinske medicinske radnice koja je ubijena tokom sukoba na granici sa Gazom 2018. godine, preneo je "Džerusalem post".

 

Izraelske odbrambene snage su tvrdile da je Al-Nadžarova korišćena kao ljudski štit, dok Palestinci tvrde da je ubijena izraelskom snajperskom vatrom dok je radila kao medicinska radnica.

 

Cilj "Poruke iz Gaze" je da pokaže da Gaza "peva i voli mir i odbacuje izraelsku okupaciju i njene zločine kroz umetnost i muziku", izvestila je Safa.

Koncert je pokušao da "pošalje čitavom svetu poruku da ovaj okupator (Izrael) nije civilizovan i nije human", izjavio je za Safu ministar kulture Gaze Anvar Al-Baravi.

foto: EPA / Mohammed Saber

"Gazavižen", koji u subotu organizuje organizacija "Mi nismo brojevi", onlajn je projekat koji protestuje protiv Izraela koji "besramno upotrebljava Evroviziju kao deo kampanje 'Brend Israel' kako bi se oprao i odvratio pažnju od svojih ratnih zločina nad Palestincima".

 

Iste večeri biće organizoavn i "Globalvižen", koji organizuju aktivisti koji tvrde da se Evrovizija koristi da "prikrije strašnu realnost, kao što je kontinuirana vojna i kulturna represija nad palestinskim zajednicama i kontinuirano brisanje palestinske zemlje".

 

"Globalvižen" će raditi pod motom "Usudi se da sanjaš zajedno".

Organizatori predstavljaju "Globalvižen" kao "noć inkluzije i različitosti, slaveći palestinsku muziku i kulturu".

 

Umetnici koji su potvrdili da će učestvovati na ovom događaju su britanski umetnik Brajan Ino, palestinski sopran Dima Bavab, palestinski pop umetnik Bašar Murad i izraelski pop pevač Ohal Gricer.

 

Događaj će biti emitovan onlajn na Fejsbuku, Jutjubu i vatglobalvision.com u subotu, 18. maja, u 22 sata po izraelskom vremenu i trajaće punih četiri sata, koliko traje finale pesme Evrovizije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...