Verovanja i običaji

Evo zašto je bitno da se na Pobusani ponedeljak radujete: Dan kada ne smete da se ogrešite o mrtve!

Devet dana od Vaskrsa, slavi se Pobusani ponedeljak, dan posvećen mrtvima

Vesti
10:00h Autor:
Evo zašto je bitno da se na Pobusani ponedeljak radujete: Dan kada ne smete da se ogrešite o mrtve!
Foto: Shutterstock

Pobusani ponedeljak je u narodu poznat kao ponedeljak posvećena mrtvim. Na ovaj dan se farbana jaja iznose na groblja i daruju se mrtvi.

Ovaj praznik su Srbi preuzeli od Rusa, kod kojih se zove Radonjica.

Šta se radi na Pobusani ponedeljak?

U periodu od Cvetne nedelje do Pobusanog ponedeljka, pravoslavni vernici ne izlaze na groblja (osim na sahrane), jer je ceo hrišćanski život u ovom periodu usresređen na događaje koji su se odigrali pre dve hiljade godina - Hristovo raspeće i vaskrsenje.

Hramovi na današnji dan spominju mrtve, a održavaju se molitve na groblju. Izlazak na groblje je obavezan.

Čiste se grobovi, pale se sveće, na grobove se nose farbana jaja. Ovo nije dan tuge zbog odlaska vaših voljenih, nego je dan radovanja, jer se mrtvima prenosi radosna vest o vaskrsenju.

Da li sme da se radi za Pobusani ponedeljak?

Za praznike može da se radi, ali u isto vreme morate da nađete vremena za molitvu i za odlazak u hram. Na ovaj ponedeljak obavezan je odlazak na groblje, sve ostalo može da se odloži.

Oni koji ne mogu da odu na groblje iz bilo kojeg razloga, za svoje mrtve mogu da se mole i kod kuće.

Po čemu se Pobusani ponedeljak razlikuje od bilo kojeg drugog izlaska na groblje?

Pobusani ponedeljak je dan komemoracije pokojnika, koji pada 9 dana po Vaskrsu, u zato je ovaj dan ispunjen ne samo žalošću, već i nadom za budućim susretom sa pokojnikom ili sa živom dušom.

Da li može da se venčava za vreme Pobusanog ponedeljka?

Što se tiče venčavanja u opštini ono je dozvoljeno, ali kada je reč o crkvenom venčanju, na ovaj dan se ne praktikuje. Ovo je dan posvećen mrtvima i oni bi trebalo da budu u centru pažnje.

Da li može da se slavi rođendan na Pobusani ponedeljak?

Rođendan može da se slavi na ovaj dan, ali u jednom momentu se ipak moramo setiti naših mrtvih i očitati molitvu za njihovu dušu i smirenje.

Da li može da se obavi krštenje na Pobusani ponedeljak?

Moguće je održati krštenje na ovaj dan, ali pošto su sveštenici opterećeni molitvom za mrtve, kao i odlaskom na groblja, verovatno će vam ponuditi neki drugi dan za krštenje.

Ostavljanje hrane na groblju?

Vernici imaju običaj da na ovaj dan ostavljaju jaja i hranu na grobovima svojih voljenih. Međutim, savetuje se da se hrana daruje siromašnima a da se na groblje donosi simbolično jedno jaje ili nešto što je pokojnik voleo da jede, ali da se obavezno pali sveća, očisti grob, posadi cveće i očita molitva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs