Zabrinjavajuće

Ekološka katastrofa: Presušilo najveće jezero u Kini (FOTO)

Kao posledica suše i izgradnje rezervoara za vodu, najveće kinesko slatkovodno jezero Pojang je presušilo, pa sada preko njegovog korita može da se saobraća kolima ili biciklom
Vesti
16:52h Autor:
Ekološka katastrofa: Presušilo najveće jezero u Kini (FOTO)
Foto: Beta

Pojang, najveće slatkovodno jezero i jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Kini, gotovo da je potpuno presušilo.

Isušavanje jezera

Pojang u centralnoj provinciji Đangsi, koje je pokrivalo površinu od oko 4.500 kvadratnih kilometara, predstavlja pravu ekološku katastrofu, izazvanu kombinacijom suše i izgradnje novog rezervoara za vodu na brani Tri klisure.

Koritom jezera, koje je do pre nekoliko nedelja bilo pod vodom, moguće je sada nesmetano saobraćati kolima ili biciklom, kao i doći peške do kule i paviljona na sredini, do kojih se nekada stizalo isključivo brodom. Suša je otkrila i drevni kameni most sagrađen 1631. godine za vreme dinastije Ming koji je bio sakriven u vodama jezera.

Prema pisanju "Pekinških novosti", granitni most, dug 2.930 metara, čiji su se ostaci pojavili uz obalu jezera nakon drastičnog pada nivoa vode, jedan je od oko 1.000 sličnih kamenih ćuprija podignutih za vreme vladavine kraljeva iz dinastije Ming.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs