Urađen rebalans budžeta

Promene u GSP-u:Novi autobusi, stroga kontrola karata

GSP je druga po redu firma sa najvećim gubicima

Vesti
Autor:
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

Grad Beograd će nabaviti između 210 i 230 novih autobusa i to je prvi korak, ali ne i jedina mera koja nas čeka kako bismo Gradsko saobraćajno preduzeće postavili na noge, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

 

On je precizirao da je urađen rebalans budžeta koji će se u ponedeljak naći pred odbornicima Skupštine grada, a kojim je odvojeno 35 miliona evra za kupovinu novih autobusa.

 

Kako je rekao, samo će GSP izdvojiti 10 miliona evra, što je ukupno 45 miliona, preneo je gradski Sekretarijat za informisanje.

 

"Naša procena je da ćemo za te pare dobiti između 210 i 230 autobusa i da ćemo na taj način obezbediti, pre svega, kvalitetniji prevoz, jer ćemo neke linije, gde sada postoje problemi, popuniti novim vozilima. To je samo početak u restrukturiranju gradskog saobraćajnog preduzeća, koje je najveći problem kada je u pitanju Grad Beograd. Naime, pored 'Sava centra', reč je o najvećem gubitašu u gradu Beogradu. Posle toga kreće kampanja za naplatu karata i već smo sa Ministarstvom finansija dogovorili određene korake", istakao je Vesić.

 

On je dodao da je cilj da, pre svega, građani vide da Grad Beograd kupuje nove autobuse, kao i da se veoma mnogo radi na poboljšanju javnog prevoza.

 

"Posle toga ćemo, naravno, tražiti i da se plaćaju karte, jer je Grad Beograd prošle godine dao 27 milijardi dinara za javni prevoz, od čega je devet milijardi naplaćeno iz karata, što znači da smo 18 milijardi dali direktno iz gradskog budžeta. Tih 18 milijardi dinara je 150 miliona evra, a za taj novac smo mogli da izgradimo 75 vrtića ili škola, da kupimo između 600 i 700 autobusa", istakao je zamenik gradonačelnika.

foto: Stil

On je ukazao da to što neki građani ne plaćaju kartu, znači da oni to ipak plaćaju kroz budžet, jer za toliko manje dobiju kanalizacije, vodovoda, škola, bolnica i svega onoga što treba da dobiju, jer te pare odu na javni prevoz.

Kako je rekao, pored naplate karata, potrebno je i restrukturisanje samog preduzeća, jer postoji mnogo mogućnosti da oni rade bolje. I oni moraju da se ponašaju odgovornije prema državnom novcu, zbog čega su se i dogodile neke smene u GSP-u.

 

"Plata vozača u GSP-u je prošle godine u februaru iznosila 52.000 dinara, a ove godine je 65.000, što je povećanje od 25 odsto, odnosno oko 13.000 dinara. To samo govori u prilog činjenici da se mi kao grad trudimo, da ulažemo u GSP i pokušavamo da ga stavimo na noge. Uspećemo u tome, a prvi korak je kupovina autobusa, što neće biti jedina mera koja nas čeka", istakao je Vesić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...