Sastojci: pola pakovanja kora za gibanicu, 1 šolja palente, pola šolje mekog pšeničnog brašna, pola šolje jogurta, pola šolje ulja, 3 jajeta, 110 ml kisele vode, 1 prašak za pecivo, 250 g mekog belog sira, 2 pune kašike pinđura, 1 kašičica sitne morske soli.
Ne propustite! Šta sve može da izleči kukuruzno brašno: Moćna palenta nije samo ukusno jelo!
Priprema: Pomešati obe vrste brašna sa praškom za pecivo (meko brašno prethodno prosejati), dodati umućena jaja, jogurt, ulje, kiselu vodu, pinđur, so, sve promešati ili izmiksati. Na kraju dodati krupnije komade sira i promešati.
Pleh veličine 22x33 cm obložiti papirom za pečenje i staviti prvu koru (kore iseći prema veličini kalupa). Preliti smesom za proju i ponavljati postupak sve dok ima sastojaka. Završiti sa smesom. U plehu iseći na 8 komada ili na više manjih.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko 35 minuta. Poslužiti toplo sa pršutom i pinđurom.
Napomena: šolja je od 250 ml.