Probajte

4 saveta za pripremu savršenog svinjskog kotleta: Sočno meso za samo 20 minuta!

Svinjski kotlet je osetljiv deo mesa koji je moguće prepeći i isušiti ako mu ne posvetite odgovarajuću pažnju. Upravo zato donosimo vam savet za savršeni odrezak koji će se topiti u ustima. Evo na što morate pripaziti dok ga spremate.

Recepti
19:14h Autor:
4 saveta za pripremu savršenog svinjskog kotleta: Sočno meso za samo 20 minuta!
Foto: Shutterstock

1. Marinada

So omekšava meso, pa je poželjno dobro nasoliti odreske minimalno 30 minuta pre pečenja, a idealno bi bilo četiri sata pre pripreme. Za još bolji ukus mesa pripremite kupku od soli od 700 mililitara hladne vode i 3 kašičice krupne morske soli, pa u njoj potopite odreske. Meso će imati bolji ukus ako u marinadu stavite sveže začinsko bilje, beli luk i limun. 2. Počnite na tiganju

Svinjski kotlet je lako isušiti – pogotovo ako izvadite kost pre pečenja, pa je važno kontrolisati termičku obradu. Započnite pečenje na vrućem tiganju kako biste karamelizirali obe strane mesa. Za to će vam biti potrebno oko tri minuta. Ako meso stavite na hladan tiganj, odrezak će imati neprivlačnu sivu boju umesto zlatno-smeđih nijansi. 3. Završite u rerni

Svinjski kotlet će biti ispečen kada najdeblji deo odreska dosegne 60 do 62 stepena C. Zavisno od debljine odreska za to će vam biti potrebno 6 do 10 minuta pečenja u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C. 4. Pustite da se meso "odmori"

Nakon završetka pečenja, odrezak prekrijte aluminijskom folijom i pustite da se stabilizuju sokovi u mesu barem 5 minuta. Na ovaj način održaćete sočnost mesa.

Kuvarica (73) otkrila tajnu savršene supe: Trik da meso nikad ne bude žilavo, a povrće prekuvano!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs