Idealna kombinacija

Prava grčka musaka: Tradicionalno jelo sa plavim patlidžanom! (RECEPT)

Ovaj recept govoto svima uspeva i nema ko neće uživati u ovom slasnom specijalitetu

Recepti
Autor:
Prava grčka musaka: Tradicionalno jelo sa plavim patlidžanom! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ovo je jedno od najpoznatiih grčkih tradicionalnih jela, kremasto, sočno i ukusno.

Za pripremu tradicionalne musake koristi se goveđe ili jagnjeće meso koje se kuva u sosu na bazi paradajza, kombinuje sa plavim patlidžanom i preliva kremastim bešamel sosom i tako peče.

Za ovaj tradicionalni ručaksvaka porodica ima svoj način spremanja, a mi vam donosimo najčešći.

Sastojci:

6 plavih patlidžana, ulje

Za sos od mesa: 750 g goveđeg ili jagnjećeg mlevenog mesa, 2 crvena luka, 2 čena belog luka, 400 g paradajz sosa, 1 kašičica šećera, čaša crvenog vina, so i biber, lovorov list, maslinovo ulje

Za bešamel sos: 900 ml mleka, 120 g putera, 120 g brašna, muškatni oraščić, 2 žumanca, 100 g parmezana.

Krompir iz rerne na potpuno drugačiji način: Jelo fantastičnog ukusa! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

1. Pripremanje musake počinje od patlidžana. Očisite ih i iseckajte na kriške po dužini (debljine oko 1cm). Posolite i ostavite da odstoji oko pola sata.

2. Isperite patlidžan sa dosta vode i procedite ga rukama. Pržite ga na ulju dok ne dobije lepu boju. Vadite ih na papirni ubrus. (Za lakšu verziju poređajte patlidžan u pleh, prelijte ga uljem i pecite 20ak minuta).

3. Sledeći na redu je sos sa mesom. U zagrejanu posudu dodajte maslinovo ulje i dinstajte luk na njemu, dodajte beli luk, paradajz sok i meso i sve lepo promešajte. Dodajte crveno vino i čekajte da ispari. Ubacite šećer, lovorov list, so i biber. Kada počne da ključa, smanjite vatru i ostavite da se krčka dok tečnost ne ispari.

4. Priprema bešamela: U posudi za spremanje istopite maslac na laganoj vatri. Polako dodajte brašno dok se ne napravi pasta, dodajte postepeno zagrejano mleko i mešajte kako biste sprečili nastanak grudvica. Sklonite posudu sa vatre i umešajte žumanca, so, biber, muškatni oraščić i parmezan. Brzo sjedinite kako se žumance ni bi stvrdnulo.

5. Na kraju uzmite posudu za pečenje i krenite da ređate musaku (Ovaj recept je prilagođen posudi veličine 20x30cm). Podmažite dno i ređajte plavi patlidžan, prelijte ga sosom sa mesom, poravnajte ga i prekrijte ostatkom patlidžana. Na kraju prelijte bešamelon i sve lepo poravnajte.

6. Pospite parmezanom ili rendanim kačkavaljem i stavite musaku u rernu prethodno zagrejanu na 180-200 stepeni da se peče oko 60 minuta (dok korica ne dobije zlatnu boju). Kada se musaka ohladi isecite je i poslužite.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs