Sedam najčešćih grešaka neiskusnih domaćica

Zašto vam kolači ne uspevaju

Praćenje recepta bez menjanja sastojaka na svoju ruku ne može da rezultuje lošom poslasticom
Recepti
11:58h
Zašto vam kolači ne uspevaju
Foto: Shutterstock

Problem koji brojne početnike u kuhinji dovodi do odustajanja u pripremi kolača je to što im na kraju ne ispadnu baš najbolje.

Naime, često se događa da, iako sve korak po korak radite kako treba, nakon pečenja rezultat ne bude zadovoljavajući. Da se to i ubuduće ne bi dešavalo, otkrivamo najčešće greške zbog kojih vam torte i kolači ne uspevaju...Ne prosejavate suve sastojkeU brojnim receptima naznačeno je da suve sastojke treba prosejati pre dodavanja u smesu, ali mnoge domaćice to ne rade. Ovaj korak je veoma važan jer prosejavanjem brašna uklanjamo moguće grudvice u testu, dok prosejan prašak za pecivo čini da se na površini kolača ne stvaraju rupice.

Otvarate vrata rerne dok se kolač pečeOtvaranjem vrata rerne dolazi do puštanja toplote napolje, što uzrokuje uništavanjem kolača. To se događa jer smesa u sredini ostaje sveža i potrebno joj je tačno naznačeno vreme da se cela pretvori u željenu teksturu, a puštanjem toplote topli vazduh iz smese se hladi i ona pada. Ovo pravilo se posebno odnosi na kolače i biskvite bez brašna.

Predugo mutite testoPreviše umućena masa za testo (kore) kolača stvoriće mehuriće vazduha, koji će nakon pečenja samo splasnuti. Pravilo je da šećer i maslac trpe snažno mućenje, dok druge sastojke valja umešati ručno.Belanca naglo dodajete u smesu mućenjemGreška koju mnogi prave rade u nastojanju da što pre završe s pripremom kolača jeste naglo dodavanje prethodno umućenih belanaca u smesu. Naime, na ovaj način oni postaju vodeni, gube penastu strukturu, pa testo nakon pečenja u sredini ostaje vlažno.

Umućena belanca treba nežno dodavati kašikom malo po malo i potom ih nežno sjediniti s masom za testo.Predugo ostavljate žumanca i šećer bez mućenjaBrojni recepti, posebno oni za torte, započinju mućenjem žumanaca sa šećerom, ali ako to ne radite kako treba, već u startu može prouzrokovati lošu teksturu biskvita. Naime, šećer se veže za žumance i stvaraju se kristali, koje je nakon pauze teško razbiti i pretvoriti u glatku teksturu, pa se onda i sastojci koji se potom dodaju teško vežu u homogenu masu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs