UKUSNO

PREDLOG JELOVNIKA ZA VELIKI PETAK: Najlepša posna jela od ribe i povrća! (RECEPT)

Neka ovaj najtužniji dan u hrišćanstvu bude dan kada ćete više voditi računa o tome šta pričate, a manje šta i kako jedete

Recepti
Autor:
PREDLOG JELOVNIKA ZA VELIKI PETAK: Najlepša posna jela od ribe i povrća! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Veliki petak je jedan od najtužnijih dana u hrišćanstvu. Na taj dan je Isus Hristos razapet na krstu na Golgoti. Ovaj praznik je dan velike žalosti, te se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od veselja i proslava, a prema tradiciji na ovaj dan se ne rade nikakvi poslovi, ni u polju, ni u kući, a crkvena zvona ovaj dan ne zvone.

Predlažemo vam neekoliko jela na vodi koja možete jesti na Veliki petak:

Predlog za doručak: Palenta na vodi

Napravite palentu sa malo vode i soli. U posebnu šerpu prodinstajte malo crnog i belog luka, prelijte sa paradajz sokon u koji ste dodali malo origana i soli, pa pustite sve da provri. Palentu prelijte sa paradajz sosom i uživajte!

Predlozi za ručak:

1. Starinska čorba od koprive

Sastojci:

  • 300 gr kopriva
  • 1 glavica luka
  • 1 šargarepa
  • 1 praziluk
  • 1 veći krompir
  • 1 kocka za supu od povrća
  • 4 kašike ulja
  • 1 limun ili malo jabukovog sirćeta

Priprema: Očistite povrće, luk i praziluk iseckajte što sitnije i prodinstajte na ulju sa malo vode. Dodajte sitno seckanu šargarepu i krompir isečen na nekoliko debljih kolutova. Nalijte vodom i dodajte kocku. Kuvajte petnaestak minuta, pa dodajte opran i na krupno sečen list koprive. Kuvajte par minuta pa sklonite sa vatre i dobro umutute štapnim mikserom. Doterajte ukus, vratite ako je potrebno da još malo uvri i pred služenje zakiselite po želji.

FARBANJE JAJA VATOM: Najjednostavnija, a najlepša tehnika bojenja! (VIDEO)

Potaž, Kopriva, Čorba od koprive
foto: Shutterstock

2. Suve paprike punjene pasuljem

Sastojci:

  • 1/2 kg pasulja
  • 4 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 lovorovoa lista
  • 10 suvih paprika za punjenje
  • so, biber u zrnu i mleveni
  • suvi biljni začin
  • ulje
  • 3 kašike brašna
  • mlevena crvena paprika

Priprema: Stavite pasulj u šerpu da provri i prvu vodu prospite. Nalite pasulj svežom vodom, dodajte isečenu šargarepu, jedan crni luk, biber u zrnu i malo mlevenog i skuvajte pasulj. U posebnu šerpu sipajte ulje i izdinstajte preostale tri glavice crnog luka sa malo mlevenog bibera. Kada luk dobije staklast izgled, dodajte brašno i mlevenu papriku i postepeno dodavajte skuvani pasulj uz stalno mešanje. Vodite računa da ne bude suviše redak. Posolite i začinite po ukusu. U vatrostalnu činiju na dno sipajte malo pasulja. Paprike punite i ređajte na pasulj u vatrostalnoj činiji. Kada se završi punjenje, ostatak pasulja prelite preko paprika. Stavite u rernu na 220 stepeni da se krčka oko 25 minuta.

EVO KAKO DA DOBIJETE INTENZIVNU CRVENU BOJU JAJA BEZ KAPI HEMIJE: Metoda koja daje najbolje rezultate!

punjene paprike, Posne punjene paprike
foto: Shuterstock

3. Krompir salata sa belom ribom

Sastojci:

  • 250 g fileta bele ribe
  • 5 krompira
  • 4 kisela krastavčića
  • nakoliko zelenih maslina
  • 1 glavica crnog luka
  • mekoliko zrna mariniranog kapra
  • 1 limun
  • peršun, so, maslinovo ulje

Priprema: Ribu malo pouljite, uvite u alufoliju i ispecite u rerni. Pečenu ribu isecite na parčiće ili iskidajte. Krompir ogulite, skuvajte i ostavite da se ohladi. Crni luk iseckajte na rebarca, a masline možete da iseckate, a mogu i da ostanu cele. Kisele krastavčiće sitno iseckajte. Krompir isecite na kocke i stavite u činiju. Dodajte ribu i sve ostale sastojke, posolite i izmešajte. Potom dodajte sok od limuna i prelijte sa malo maslinovog ulja. Odozgo pospite sveže iseckanim peršunovim lišćem.

FARBANJE JAJA PIRINČEM: Nikad brža, lakša i lepša tehnika bojenja! (VIDEO)

Krompir Salata
foto: Shutterstock

4. Kukuruz salata

Sastojci:

  • 2 konzerve kukuruza šećerca
  • 2 konzerve tunjevine
  • 100 grama maslina
  • 3 šargarepe (izrendane)
  • so, biber, maslinovo ulje
  • sok od limuna
  • Svež peršun

Priprema: U činiji pomešajte oceđen kukuruz i oceđenu tunjevinu. Zatim dodajte seckane masline, rendane šargarepe. Dodajte so, biber, maslinovo ulje i svež peršun, sitno iseckan. Sve izmešajte i poslužite.

DREČAVO ZELENA USKRŠNJA JAJA: Evo kako da dobijete intenzivnu boju bez kapi hemije!

tuna salata, salata
foto: Shuterstock

Predlog za večeru - Rižoto od povrća

Sastojci:

  • 150 grama graška
  • 150 grama šargarepe
  • 150 g kukuruza šećerca
  • oko 1 šolja belog pirinča
  • so i biber i svež peršun
  • kurkuma (po želji)

Priprema: Skuvajte povrće u malo vode pa kada je skoro skuvano dodajte dobro opran pirinač. Pustite neka sve vri oko desetak minuta, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte so i biber i svež peršun pa sve promešajte. Kurkumu možete da dodate po želji.

FARBANJE JAJA SALVETAMA: Jedino ovako ćete dobiti najlepše mermerne šare! (VIDEO)

rižoto, Rižoto sa spanaćem
foto: Shutterstock

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs