probajte

PERSIJSKA PILETINA: Pohovano meso koje se jede u Iranu osvojilo svet. Tajna je u začinima! (RECEPT)

Aromatično i sočno meso u flafastom prženom testu dovoljno je slasno da vam ne treba poseban prilog - poslužiće omiljeni sos i salata...

Recepti
Autor:
PERSIJSKA PILETINA: Pohovano meso koje se jede u Iranu osvojilo svet. Tajna je u začinima! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Persijska piletina kakva se jede u Iranu aromatični je specijalitet koji slast duguje finoj marinadi. Meso marinirano u mešavini začina oblaže se laganom smesom za pohovanje kako bi se nakon pečenja dobila meka korica, a unutrašnjost ostala sočna.

Sastojci:

  • ¼ šolje grubo naseckanog svežeg lišća korijandera
  • 1 do 2 kašike svežeg soka limete
  • 1 mala ljuta papričica
  • 4 češnjaka belog luka
  • 1 kašičica kumina
  • 2 kašičice kurkume
  • ½ kašičice kajenskog bibera
  • 1 cm đumbira
  • 1 kašičica soli
  • 4 komada piletine prema želji
  • 2 velika jaja
  • 1 šolja brašna (ili više ako je potrebno)
  • Ulje za prženje

Priprema:

1. Umutite korijander, sok limete, očišćenu ljutu papričicu, beli luk, kumin, kurkumu, kajenski biber, đumbir i so u gustu pastu, dodajući kašičicu ili dve vode da se smesa lakše umuti.

2. Istucite jaja dok se ne spoje i ne postanu pahuljasta. Brašno stavite u drugi tanjir. Meso prvo stavite u brašno, otresite višak pa umočite u jaja.

3. Pržite piletinu u puno ulja dok ne postane zlatno smeđa i potom je ostavite na kuhinjskom papiru da se upije višak ulja.

Poslužite sa salatom i sosom prema želji.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs