Zdrava varijanta

Hleb iz kamenog doba, bez brašna, mleka i kvasca: Ovaj recept ćete obožavati!

Ovaj recept su osmislila tri priznata lekara i savetuju ga svima

Recepti
Autor:
Hleb iz kamenog doba, bez brašna, mleka i kvasca: Ovaj recept ćete obožavati!
Foto: Shutterstock

Tri priznata stručnjaka, neurolog dr Dejvid Perlmuter i specijalisti interne medicine dr Ostin Perlmuter i dr Kristin Loberg zajedno su objavili kknjigu Detoks uma, koja otkriva kako savremeni svet duboko utiče na naše svakodnevne odluke i aktivno manipuliše njima zbog čega postajemo usamljeniji, teskobniji, deprimiraniji, nepoverljiviji, bolešljiviji i deblji nego ikada.

Uz odlične savete kako uspešno obaviti detoks uma, knjiga sadrži i zanimljive recepte koji će vam u tome pomoći, a mi vam donosimo jedan i to onaj za hleb "iz kamenog doba", koji svako može da pripremi kod kuće, a za koji autori navode sledeće:

"Mi ga uvek imamo spremnog i često ga delimo s prijateljima i komšijama kao ukusan način da ih upoznamo s ishranom za detoks uma. Semenke i orašaste plodove ne morate da sečete; upotrebite ih cele, takve kakvi jesu".

Hleb iz kamenog doba

Sastojci za jednu veknu:

  • 100 g sirovih, nesoljenih bundevinih semenki
  • 100 g sirovih, nesoljenih suncokretovih semenki
  • 100 g sirovih, nesoljenih lanenih semenki
  • 100 g susama
  • 100 g sirovih, nesoljenih komadića badema
  • 100 g sirovih, nesoljenih komadića oraha
  • 5 velikih jaja sa sobne temperature, lagano umućenih
  • 120 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašičice sitne morske soli

Napomena: Autori ističu da svi sastojci treba da budu prirodno, organski uzgajani.

Priprema: Rernu zagrejte na 170 stepeni. Posudu za pečenje dimenzija 23 × 13 × 8 cm premažite maslacem pa dno prekrijte papirom za pečenje. Maslacem premažite i papir za pečenje.

Sve semenke i orašaste plodove pomešajte u velikoj posudi. Dodajte jaja, maslinovo ulje i so i pomešajte kako bi se sastojci potpuno povezali. Premestite mešavinu u pripremljenu posudu za pečenje hleba. Stavite u rernu i pecite otprilike jedan sat, ili dok hleb ne bude čvrst.

Izvadite i ostavite da stoji 15 minuta. Okrenite posudu i kucnite po dnu kako bi hleb ispao na rešetku za hlađenje. Ostavite da se još malo hladi pre sečenja. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs