Morate da probate

Ovako se sprema savršen smuđ orli: Najukusniji zimski meni po receptu Vanje Puškara!

Uživajte u fenomenalnom ukusu i savršenoj teksturi

Recepti
Autor:
Ovako se sprema savršen smuđ orli: Najukusniji zimski meni po receptu Vanje Puškara!
Foto: Promo

Ljubitelji ribe često imaju problem da pronađu nove recepe koji će ovu neprocenjivu namirnicu učiniti još ukusnijom i hranljivijom, a da se pritom priprema pomoću sastojaka koji su svima lako dostupni.

Mladi i uspešni kuvar Vanja Puškar (34), osnivač koncepta New Balkan Cuisine, osmislio je nekoliko fenomenalnih recepata za Zimski meni, koji će vam u ovim danima kada posebno uživamo u dobroj hrani, obogatiti trpezu i učiniti da uživate u svakom zalogaju.

Vanjin kulinarski pristup je moderan i na savim nov način spaja tradicionalne ukuse koji vam možda na prvi utisak deluju nespojivo, ali kada jednom probate taj fantastični spoj ukusa, uvek ćete im se vraćati.

Na primer, da li ste znali da je pivo jedan od najboljih načina da istaknete punoću ukusa svake namirnice u jelu? Vanja to zna, i zato ga često koristi u svojim najboljim receptima.

Nije svejedno ni koje pivo koristite, ako želite da postignete pun efekat. Savršeno izbalansirani ukus Staropramen piva nije izbor broj 1 samo kada želite da se osvežite pićem, već se savršeno slaže uz mnogobrojna jela i odličan je izbor za sve one koji uživaju u hrani.

Predlažemo da počnete od jedinstvenog Vanjinog recepta za pripremu smuđa čija tajna leži u čuvenoj orli masi u kojoj je glavna zvezda - Staropramen pivo. Ono je to koje će na kraju ribi dati posebnu punoću ukusa, atraktivnu boju i neverovatnu hrskavost.

Ovaj recept definitivno morate da isprobate što pre!

Staropramen
foto: Promo

Sastojci za 4 osobe: 800 g filea smuđa, 10 g majčine dušice, 10 g ruzmarina, 50 g putera, 1 l ulja za prženje.

Sastojci za orli masu: 2 jaja, 100 g brašna, 100 ml Staropramen piva, pola kesice praška za pecivo, so po ukusu.

Za prilog predlažemo batat čips.

Sastojci: 400 g batata, ulje za prženje.

Priprema: Odstraniti kožu sa filea smuđa. Proveriti prstom da li je slučajno ostala neka kost, pa je odstraniti pincetom. Seći na trake. Premazati otopljenimmaslacem sa sitno seckanim začinima. Pustiti da odstoji u marinadi minimum 60 minuta.

Za pripremu orli mase odvojiti žumanca i belanca. Umutiti žumanca sa pivom, brašnom i praškom za pecivo. Dodati so. U dobijenu masu laganim pokretima umešati belanca umućena u vazdušast sneg. Po želji, u ovu masu, možete dodati sve začine u čijim aromama uživate.

Slatki krompir oprati, seći na pola i pomoću ljuštilice izvlačiti tanke trake. Pržiti u dubokom zagrejanom ulju. Nakon prženja ocediti i posoliti.

Marinirane trake ribe uvaljati u brašno, a zatim umočiti u orli masu. Pržiti u dubokom zagrejanom ulju dok ne postanu zlatno žute i hrskave.

Saveti: Uz ovo jelo možete da služite razne umake na bazi majoneza, kisele pavlake, jogurta ili kombinovano.

Uživajte u savršenom ručku!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs