UKUS RUSKE TRADICIJE

Tradicionolani ruski boršč: Originalni recept za bogato i ukusno jelo koje će vam ulepšati zimu! (RECEPT)

Ovo jelo predstavlja deo ruske tradicije i jedno je od najpoznatijih i najzastupljenijuh na ruskoj trpezi, jer je kalorijski i vitaminski veoma vredno.

Recepti 01.10.2020. - 17:16h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Sastojci za 6 osoba

 

Osnovni sastojci:

 

  • 1/2 kokoške (bolji je nego sa mladom piletinom-tada celo pile)
  • 1 cvekla
  • 2 krompira
  • 1/2 glavice ako nađete mekanijeg kupusa
  • 1 luk
  • 1 šargarepa
  • 2 dl soka od paradajza
  • ulje
  • so
  • 4.5 lit vode

Priprema:

 

1. Pola koke u komadu(ili srednje veličine pile celo ako niste niste našli koku)

 

2. Staviti u 4.5 lit hladne vode u koju je dodata so i kuvati kao supu dok se meso ne skuva.

 

3. Meso zatim izvaditi i ostaviti na stranu.

 

4. U vodu u kojoj se kuvalo meso dodajemo cveklu isečenu na rezančiće.

 

5. Kada je cvekla napola kuvana dodajemo krompir isečen na kocke.

 

6. Nakon što su cvekla i krompir kuvani dodajemo na što sitnije rezančiće isečen kupus.(možete ga i izrendati kao za salatu)

 

7. Kuvati još deset- petnaest minuta. Kupus ne sme da se prekuva.

 

8. U međuvremenu napravite zapršku i to tako što će te na malo ulja prodinstati sitno seckani luk.

 

9. Kad luk postane staklast dodamo rendanu šargarepu i dinstamo dok ne omekša.

 

10. Nakon toga dodamo sok od paradajza i još malo prokuvamo a zatim stavimo u lonac u kom smo kuvali kupus, cveklu i krumpir. Polagano promešamo i dosolimo po ukusu.

 

11. Pustimo da baci ključ i kuvamo 1-2 minuta, a zatim jelo sklonimo sa ringle.

 

12. Meso koje smo prethodno ostavili na stranu, malo propržimo u tiganju da dobije zlatno žutu boju.

 

13. Jelo je sad spremno za služenje.

Posluživanje

Po želji u jeli možete dodati malo sirćeta pa i naseckane ljute papričice(u tanjir iz kojeg jedete), može i malo pavlake.


Jelo se takođe možete praviti i od svinjetine ili junetine,ali se u Rusiji nekada pretežno pravio od starije kokoške.


Ovo je letnja varijanta jela, jer se tada u boršč stavlja cvekla koja se u slanoj vodi odstajala par dana na suncu te se prirodno ukiselila. Zbog toga  i napomena da po potrebi možete dodati sirćeta. Zimska varijanta se pravi sa kiselim kupusom.

 

Prijatno!

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...