Probajte

SAVRŠENSTVO UKUSA: Pesto od limuna je najlepši sos za špagete, a pravi se za čas! (RECEPT)

Uz testeninu, u sendvičima ili kao začin mesu, pesto od limuna idealan je dodatak koji podiže ostale arome jela u savršeni ukus...

Recepti
SAVRŠENSTVO UKUSA: Pesto od limuna je najlepši sos za špagete, a pravi se za čas! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Jede vam se testenina uz koju bi baš dobro pao pesto, a nemate kod kuće svežeg začinskog bilja? Nema problema! Naravno, ako imate limuna. Pesto od limuna kralj je leta zbog svog osvežavajućeg ukusa na koji je lako navući se. Svežina, slast koju daje mešavina maslinovog ulja, oraha i sira kao i pikantnost ljutih začina idealna je ne samo uz testeninu nego i hleb ili meso.

Sastojci za pesto od limuna:

  • 1/2 šoljica oraha
  • 1 limun
  • 1/4 šoljica parmezana
  • 1 češanj belog luka
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1/4 kašičica soli
  • čili prah
  • 1/4 šoljice maslinovog ulja

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Orahe stavite na papir za pečenje pa ih pecite oko osam minuta uz povremeno protresanje lima. Kad su gotovi, izvadite ih da se ohlade.

2. Limun isecite na četvrtine. Uzmite tri komada limuna i očistite ih od semenki pa lagano izmiksirajte tako da budu fino usitnjeni, ali ne baš u pire. Četvrtinu limuna sačuvajte.

3. Orahe lagano izmiksirajte s parmezanom, belim lukom, šećerom, solju i čili prahom postepeno dolivajući ulje. Pazite da se ne pretvori u pastu kako bi ostalo nešto strukture. Poslužite s testeninom ili prilogom po želji.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs