Sjajan slatkiš

SORBE OD BANANE PO RECEPTU ČUVENOG MODNOG DIZAJNERA: Ovo je bila omiljena letnja poslastica Kristijana Diora! (RECEPT)

Davne 1972, čak petnaest godina nakon smrti legendarnog kreatora, svetlo dana je ugledala luksuzna knjiga aluminijumskih korica sa Diorovim imenom.

Recepti
Autor:
SORBE OD BANANE PO RECEPTU ČUVENOG MODNOG DIZAJNERA: Ovo je bila omiljena letnja poslastica Kristijana Diora! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Odštampano je svega 4.000 primeraka od kojih poneki polovan i danas ispliva sa cenom koja se kreće u rangu od oko $650. Ako mislite da se u njoj kriju modne tajne - prevarili ste se - ovo je izdanje posvećeno Diorovoj drugoj i jednako velikoj strasti, a to je kuvanje. Naslov “Kuhinja šivena po meri” i bez sumnje je asocijacija na visoku modu šivenu po meri u Diorovom ateljeu.

Činjenica da je legendarni Kristijan Dior gotovo jednakom strašću voleo i modu i kuvanje je možda iznenađenje, ali dobro je poznata činjenica da je kreator imao ličnog kuvara sa kojim se svakodnevno konsultovao oko svojih obroka, kao i to da je priređivao večere za bliske prijatelje koje su bile legendarne.

Modna kuća Dior je upravo objavila digitalno izdanje knjige, dostupno svima. Zavirili smo u njega i imamo listu favorita od kojih vam, za početak, donosimo jedan kao inspiraciju:

Sorbe od banane (8 do 10 porcija)

  • 2kg banana
  • 10 režnjeva ananasa
  • 400g prah šećera
  • sok od 4 narandže
  • sok od 4 limuna
  • veće pakovanje maskarpone sira

Napravite pire od banana i kriški ananasa, dodajte sve ostale sastojke i dobro umutite. Ostavite da se ohladi u frižideru.

Sutradan smesu stavite u zamrzivač kako bi s zamrzla.

Poslužite sa hladnim sosom od kajsija koji se pravi tako što se napravi pire od džema od kajsija i vode.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs