rUČAK

7 recepata za jela na vodi: Ovako se posti prva nedelja Vaskršnjeg posta!

Vaskršnji post je dosta strožji od Božićnog posta, pa je skoro ceo zasnovan na postu na vodi

Recepti
Autor:
7 recepata za jela na vodi: Ovako se posti prva nedelja Vaskršnjeg posta!
Foto: Shutterstock

Prva sedmica Velikog posta se naziva Čista jer se tokom nje veruje da se u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti. Tim molitvama mi se odričemo greha i dođemo do spasenja i večnog života.

Tokom ove sedmice se preporučuju post, suze, molitva, pokajanje, čišćenje tela i duše kao i odricanje od greha i strasti kako bismo se dostojno poklonili krstu.

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja.

Predlažemo sledećih sedam jela:

Čorbasta jela:

Krem čorba od spanaća

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 krompira, 400 spanaća, 1 šargarepa, 1 paškanat, so i biber, peršun.

Priprema: Povrće očistite, operite i iseckajte u veću šerpu. Dodajte vode toliko da prekrije povrće pa kuvajte oko pola sata. Zatim štapnim mikserom izmiksajte kuvano povrće i dodajte još malo vode i začine. Uživajte!

Pasulj na vodi

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 šargarepe, 2 paškanata, 300 belog pasulja, so i biber, lovorov list.

Priprema: Pasulj potopite u vodu pa stavite na ringlu da provri. Kada provri procedite ga i tu vodu bacite a sipajte u šerpu sa pasuljem drugu, čistu vodu. Zatim dodajte seckan luk, šargarepu i paškanat pa sve kuvajte oko sat vremena. Dodajte začine i sklonite sa ringle.

Paradajz čorba:

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 1 veća šargarepa; 1 koren peršuna; 1 krompir; 500 ml paradajz sosa; so i biber; peršun.

Priprema: Povrće skuvajte na malo vode, zatim ga ispasirajte. Dodajte paradajz sos i začine pa kuvajte još desetak minuta. Pred kraj dodajte peršun. Uživajte!

Jela od pirinča:

Rižoto od povrća

Potrebno je: 150 grama graška, 150 grama šargarepe, 150 g kukuruza šećerca, oko 1 šolja belog pirinča, so i biber i svež peršun, kurkuma (po želji).

Priprema: Skuvajte povrće u malo vode pa kada je skoro skuvano dodajte dobro opran pirinač. Pustite neka sve vri oko desetak minuta, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte so i biber i svež peršun pa sve promešajte. Kurkumu možete da dodate po želji.

Rižoto sa vrganjima

Potrebno je: 200 grama vrganja, 1 šolja (200ml) belog pirinča, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 1 struk peršuna, voda, so, biber, majčina dušica, čubar.

Priprema: Na malo vode izdinstajte beli i crni luk pa dodajte vrganje. Zatim kada vrganji omekšaju dodajte pirinač koji ste prethodno oprali. Dodajte začine: peršun, čubar, majčinu dušicu, so, biber.. Nakon toga nalijte vode toliko da smesa ogrezne i pustite da se sve krčka. Povremeno promešajte rižoto dok pirinač u potpunosti ne upije svu vodu. Nakon par minuta jelo skinite sa ringle i posluži.

Rižoto sa prazilukom

Potrebno je: praziluk, so, biber, pirinač

Priprema: Praziluk očistite pa prodinstajte na malo vode. Dodajte pirinač i još vode pa pustite sve da se krčka. Pred kraj dodajte so i biber i začin po želji.

Pite:

Pita od jabuka

Potrebno: Gotove kore; 500 grama izrendanih jabuka; cimet, šećer; orasi; sok od pomoranđe.

Priprema: Jabuke izrendajte, dodajte cimet i šećer pa prodinstajte malo u jednoj šerpici na ringli. Zatim dodajte orahe, a može i suvo grožđe pa filujte kore.

Na svaku koru stavite malo soka do pomorandže, pa stavite fil od jabuka i umotajte rolnicu. Složite na pleh pa pospite sa malo kisele vode. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Uživajte!

Pita od krompira i spanaća

Potrebno: 4 veća krompira; 200 grama spanaća, 1 glavica crnog luka, kore za pitu; so; kisela voda.

Priprema: Skuvajte krompir, pa pred kraj dodajte mu spanać. Kada se sve lepo obari, procedite pa ispasirajte. Dodajte začine i svež, iseckan crni luk. Kada je smesa gotovo, filujte kore.

Svaku koru poprskajte sa malo kisele vode, zatim preko nje zgužvajte drugu koru koju ćete takođe preliti kiselom vodom i filom. Umotajte u rolnice, posložite u tepsiju. Pecite na 180 stepeni Celzijusa, oko pola sata.

Cilj posta je da očistite telo i dušu. Preporučuje se da jedete sveže povrće i voće, bez termičke obrade i da pijete puno vode.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs