Jednostavno

5 jela za post na vodi: Duša se puni, struk se tanji! (RECEPT)

Prednost posne hrane, osim zdravlja, je i u tome što se izuzetno lako sprema. Dosta svežeg povrća i minimum kuvanja je formula koja dovodi do ukusnog posnog jela

Recepti 11.03.2019. - 08:46h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Počeo je Vaskršnji post, najduži od sva četiri posta u pravoslavlju. Časni post, kako još zovu Vaskršnji post, traje 48 dana i spada u najstrožiji post u godini. Tokom ovih 48 dana, mahom se jede hrana spremljena na vodi. Vikendom je dozvoljeno jesti jela spremljena na ulju.

 

Ovo je naš predlog 5 jela koja mogu da posluže kao ručak tokom posnih dana:

 

Krem čorba od spanaća

 

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 krompira, 400 spanaća, 1 šargarepa, 1 paškanat, so i biber, peršun.

 

Priprema: Povrće očistite, operite i iseckajte u veću šerpu. Dodajte vode toliko da prekrije povrće pa kuvajte oko pola sata. Zatim štapnim mikserom izmiksajte kuvano povrće i  dodajte još malo vode i začine. Uživajte!

 

Rižoto od povrća

 

Potrebno je: 150 grama graška, 150 grama šargarepe, 150 g kukuruza šećerca, oko 1 šolja belog pirinča, so i biber i svež peršun, kurkuma (po želji).

 

Priprema: Skuvajte povrće u malo vode pa kada je skoro skuvano dodajte dobro opran pirinač. Pustite neka sve vri oko desetak minuta, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte so i biber i svež peršun pa sve promešajte. Kurkumu možete da dodate po želji. 

 

Špagete u sosu od paradajza

 

Potrebno: Paradajz sos (može i svež paradajz), 2 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, so i biber, origano. Pakovanje testenine.

 

Priprema: U vrlo malo vode prodinstajte izrendan crni i beli luk i šargarepu. Kada voda skoro uvri dodajte paradajz sos i začine. U posebnoj šerpi skuvajte špagete da budu al dente, a kada iz procedite dodajte im sos pa  sve lagano izmešajte.

 

Pasulj na vodi

 

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 šargarepe, 2 paškanata, 300 belog pasulja, so i biber, lovorov list.

 

Priprema: Pasulj potopite u vodu pa stavite na ringlu da provri. Kada provri procedite ga i tu vodu bacite a sipajte u šerpu sa pasuljem drugu, čistu vodu. Zatim dodajte seckan luk, šargarepu i paškanat pa sve kuvajte oko sat vremena. Dodajte začine i sklonite sa ringle. 

 

Pita sa pirinčem i prazilukom

 

Potrebno: 1 praziluk, 300 kuvanog pirinča, so i biber, kisela voda, pakovanje kora za pitu.

 

Priprema: Praziluk iseckajte pa izdinstajte na malo vode. Kada se izdinsta dodajte mu kuvan pirinač i začine

Odvojite jedan list kore za pite, pa je pospite sa nekoliko kapi kisele vode, zatim na nju zgužvajte još jedan list kore za pitu pa ga obilno filujte pirinčem i prazilukom, savijte i stavite u tepsiju. Kada naslažete ostale kore, sve pospite sa kiselom vodom i stavite u rernu da se peče oko 20 minuta na 200 stepeni.

 

(Stil.kurir.rs)


Naučni post iz korena menja naše tkivo: Telo je mršavije, glava je bistrija!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs