saveti zlata vredni

Magični trikovi za savršeno meso: Evo kako treba da pečete piletinu, a kako krmenadle!

Nakon što primenite ove trikove, vaši ukućani će sanjati meso koje ste spremili

Recepti
00:06h Autor:
Magični trikovi za savršeno meso: Evo kako treba da pečete piletinu, a kako krmenadle!
Foto: Profimedia

Svako od nas ima neki trik za dobro spremljeno meso, bilo da je u pitanju svinjsko ili pileće.

Ako volite meso u raznim varijantama, poslušajte ove savete jer uz pomoć njih napraviti savršen ručak za svoje najmilije.

Pečenje u rerni

Za dobro pečenje osim kvalitetnog mesa važna je i zagrejana rerna. Ako rerna nije dovoljno vruća, meso će se osušiti i neće biti ukusno. Za pripremu svinjskog pečenja sa rebrima od kilogram i po dovoljno je sat i po na 200°C.

Isto važi i za pile, dok pilećim batacima i belom mesu treba 45 minuta na istoj temperaturi.

Pile teško oko dva i po kilograma peče se na 170°C dva i po do tri sata, a ako je punjena piletina trebaće joj tri do tri i po sata.

Jagnjećoj plećki teškoj oko dva i po kilograma ili butu od kilogram i po treba sat i po na 200°C, dok se teleći komad peče na istoj temperaturi, ali 30 do 40 minuta.

Da bi kilogram govedine bio pečen treba joj 40 do 60 minuta na 200°C.

Vreme pečenja zavisi od toga da je li meso punjeno ili ne, pa tako u proseku treba od 15 minuta više za piletinu do pola sata za ćuretinu.

Hrskavo svinjsko pečenje

foto: Profimedia

Pečenje u tiganju

Pileći i ćureći file peku se sedam do osam minuta na umereno jakoj vatri sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Prilikom pečenja treba ih okrenuti da se ravnomerno ispeku sa svih strana.

Svinjskim krmenadlama treba više vremena, oko 10 do 11 minuta, a isto vreme potrebno je i za goveđe komade debljine do četiri centimetra. Telećim odrescima je dovoljno osam do 10 minuta na srednje jakoj vatri. Što su odresci deblji to ih duže treba peći.

Jagnjeće pečenje u mleku

foto: Profimedia

Kuvanje

Kuvanje, baš kao i pečenje u rerni, iziskuje više vremena, tako za govedinu od dva kilograma treba dva i po sata na srednje jakoj vatri.

Pile se kuva sat vremena, kokoška dva do tri sata, dok za teletinu od dva kilograma treba sat i po do dva. Dimljena svinjska leđa treba da se kuvaju oko 45 minuta.

Panirano meso

Panirano meso može se peći u dubokom ulju ili u rerni. Panirani pileći file (oko pet komada) treba peći 25 minuta do pola sata na 210°C, a svinjski komad oko sat i 20 minuta na 180°C.

Za ćuretinu rerna treba da bude zagrejna na 200°C, a meso se peče 45 minuta.

Za pečenje u dubokom ulju treba manje vremena, pa piletinu i ćuretinu treba peći na srednje jakoj vatri oko sedam do osam minuta dok ne postane zlatnožute boje. Svinjetinu je potrebno peći oko pet do šest minuta sa svake strane.

I ne sanjate šta sve može papir za pečenje: 10 sjajnih trikova!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs