Praznična atmosfera

Zvezde Uskršnje trpeze: Kako da napravite tradicionalnu pogaču i najlepše poslastice! (FOTO)

Obradujte svoje najdraže jedinstvenim i ukusnim poslasticama
Trpeza 06.04.2015. - 11:43h Autor: B.M.
Foto: Thinkstock

Uskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, koji slavi vaskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih.

 

Prema starom običaju, ovaj praznik uvek se slavi tri dana, a spada u "pokretne", kojima se svake godine menja datum. Uvek pada u nedelju, a dan se određuje tako što veruje da Uskrs dolazi prve nedelje posle punog meseca, nakon prolećne ravnodnevnice.

 

Ali, nijedan Uskrs ne može proći bez tradicionalne Uskršnje trpeze! Pored ofarbanih jaja, čijim konzumiranjem se završava post na dan Uskrsa, tu su i nezaobilazna Uskršnja pogača i slatkiši. Pogača je ukrašena jajima, a ukusni kolačići spremaju se u obliku jaja i zečeva, simbola ovog velikog praznika.

 

Uskršnji običaji u svetu - U Laponiji se pravi Sneško Belić!

 

Zato vam donosimo stare recepte za najukusniju pogaču, ali i medenjake kojima niko neće odoleti!

 

 

Recept za pogaču:

 

Sastojci: 1,5 kg brašna, 30 g pivskog kvasca, 4 žumanceta, 4 kašike šećera, parče putera, kora limuna, žumance, so i malo mleka.

 

Priprema: Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih ½ kg brašna ide kesica kvasca). Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

 

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

 

Preslatki zečići od salveta - Idealna Uskršnja dekoracija! (VIDEO)

 

Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, pogača će biti mnogo vlažnija i ukusnija. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite na dasku, ukrasite po želji i ispecite!

 

Dok se pogača peče, prionite na pravljenje medenih kolačića!

 

 

Stari recept za medenjake:

 

Sastojci: 250 g šećera, 2 kašike meda, 2 žumanceta, jaje, 250 g brašna, kesica cimeta i malo sode bikarbone.

 

Priprema: Umutite šećer, med, dva žumanceta i celo jaje. Dodajte brašno, cimet i sodu bikarbonu. Dobro zamesite i od testa razvaljajte koru debljine pola centimetra. Pecite u rerni dok ne porumene.

 

Kad ste zamesili testo, odlučite kakvog će oblika biti medenjaci i kako ćete ih ukrasiti. Možete se opredeliti za tradicionalne simbole Uskrsa, poput jaja i zečeva, kao i ptičica, koje uvek neodoljivo izgledaju.

 

Ako ste pomislili da je komplikovano ovako dekorisati kolače, varate se! Izmešajte šećer u prahu i vodu, da bude gusto taman toliko da može da se nanosi špricem, obojite prehrambenom bojom po želji i pustite da vas kreativnost povede!

 

Raj za sladokusce - 5 recepata za bogate voćne poslastice! (FOTO)

 

Ako ste ljubitelj čokolade, medenjake možete preliti ovom neodoljivom namirnicom,ostaviti da se stegne, a onda našarati kao Uskršnje jaje!

 

Sa druge strane, ako ste ljubitelj mafina, imamo sjajnu ideju za vas! Napravite ih uobičajeno i nimalo komplikovano, ali ih ukrasite tako da budu oličenje praznika!

 

Mafini za večeru, što da ne - 10 slanih kolača kojima nećete odoleti! (FOTO)

 

Najukusniji čokoladni mafini:

 

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U kalupe za mafine stavite papirne korpice u boji po želji. U blenderu usitnite 100 g čokolade, a u velikoj posudi pomešajte  200 g brašna, 200 g šećera, 2 kašičice praška za pecivo, 6 kašika kakaa, 150 ml ulja, 100 ml pavlake, 2 jaja, kašičicu ekstrakta vanile i 100 ml vode.

 

Sve dobro promešajte dok ne dobijete glatku masu. Masi zatim postepeno dodajte 100 g čokolade i promešajte. Smesu rasporedite u kalupe i pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Ostavite da se ohladi.

 

Torta Elizabet Tejlor - Čokoladni san za svaku priliku!

 

Pustite mašti na volju i dekorišite mafine Uskršnjim motivima! Napunite špric zelenim šlagom i formirajte oblik trave, a odozgo ukrasite različitim šećernim ukrasima. Možete staviti čak i male medenjake u obliku jaja. Ako ste raspoloženi i imate vremena za zahtevnije dekoracije, pozabavite se pravljenjem prave, jestive korpice sa jajima!

 

6 ukusnih jela sa jajima - Omleti, rolnice, pite i piroške! (FOTO)

 

Zapamtite, Uskrs je praznik mirenja, praštanja i sreće, zato pripredite lepo iznenađenje dragim osobama! Probudite voljenu osobu sa čašom toplog napitka i medenjakom u obliku uskršnjeg zeke. I naravno, kucajte se!

 

Ne zaboravite na vaše nokte - Manikir inspirisan Uskrsom! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...