specijaliteti

SPISAK OD 5 NAJBOLJIH JELA IZ KATARA KOJE SVAKO TREBA DA PROBA: Na 1. mestu je specijalitet koji Srbi obožavaju

Katar ima specifičnu kuhinju, koja će oduševiti sve gurmane i ljubitelje dobre hrane. Donosimo vam 5 najboljih jela.

Recepti
11:39h Autor:
SPISAK OD 5 NAJBOLJIH JELA IZ KATARA KOJE SVAKO TREBA DA PROBA: Na 1. mestu je specijalitet koji Srbi obožavaju
Arapska kuhinja, Foto: Shutterstock

Zbog Svetskog prvenstva u fudbalu, Katar je postao država koja u poslednje vreme izaziva veliko interesovanje za kulturu i tamošnji način života. Važi za jednu od najbogatijih država sveta, a specifična kuhinja daje joj poseban pečat.

Izdavamo nekoliko specijaliteta karakterističnih za arapske zemlje, među kojima je Katar.

1. Falafel

Falafel
Falafelfoto: Shutterstock

Loptice pržene u dubokom ulju napravljene su od leblebija i fava bobica, a ljubitelji začinjene hrane obožavaju ovaj specijalite. To je tradicionalno jelo Bliskog Istoka i služi se u pita-hlebu koji izgleda kao džep. Falafrel možete naći i kod nas, a idealna je zamena za meso, budući da ima sličan ukus.

2. Šavarma

Šavarma
Šavarmafoto: Shutterstock

Šavarma je popularno bliskoistočno jelo koje se sastoji od različitih vrsta mesa: jagnjetine, piletine, ćuretine, govedine, teletine ili mešanjem ovih vrsta mesa. Servira se na tanjiru uz uobičajene dodatke ili umotano u meku vrstu testa, slično tortilji, kori od pite ili palačinke. Mnogi šavarmu porede sa girosom.

3. Majboos

Majboos
Majboosfoto: Shutterstock

Ovaj specijalitet sastoji se od pirinča i mesa, koje se servira na istom poslužaovniku. Smatra se nacionalnim jelom u svim zemljama Arapskog poluostrva. Kao i ostala jela, i Majboos je sadrži razne začine kojima retko ko može da odloli.

4. Saloona

Saloona
Saloonafoto: Shutterstock

Saloona ili salona predstavlja arapsku čorbu za koju se veruje da ima beduinsko poreklo. Pravi se od piletine, a umesto piletine može da se koriti i riba, govedina, kao i jagnjetina. Čorba je takođe veoma začinjena, kao i pstala jela.

5. Kuzi

Kuzi
Kuzifoto: Shutterstock

Kuzi se smatra jednim od iračkih nacionalnih jela, dok se kao i većina drugih bazira na pirinču i mesu. Servira se sa veoma sporo kuvanom jagnjetinom, pečenim orasima i suvim grožđem preko pirinča.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs